Orchideeën op de hei?

 

gevlekte orchis
gevlekte orchis

Tussen Leusden en Woudenberg ligt landgoed Den Treek-Henschoteneen uitgebreid gebied met bos, heide, meertjes en een paar boerderijen. Ik kom er al jaren. Een aantal jaar geleden werd een flink stuk heideveld afgegraven. Er kwam prikkeldraad en bordjes met “Niet betreden”. De bedoeling was om dit gebied flink te laten vernatten.  En eerlijk: ik vond het eerst maar niks.  Maar langzamerhand veranderde het terrein en verdween het prikkeldraad. Nu is het inmiddels een heus “wetland” geworden, met veenpluis en in juni zag ik er tot mijn verrassing tientallen orchideeën. Twee soorten: de gevlekte orchis en de gewone rietorchis.  Lange tijd waren orchideeën zeldzaam in Nederland en kwam je ze tegen in vakantielanden. Maar dankzij dit soort natuurontwikkelingsprojecten zijn ze ook in ons land weer terug.

RSCN1243DSCN1229

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jammer van de heide? Nee, want door het afgraven van landbouwgrond zijn er inmiddels ook weer nieuwe heidevelden bijgekomen. Als je meer wil weten over de natuurontwikkeling op het landgoed, kijk dan eens naar de filmpjes die hierover staan op de website Den Treek,  

veenpluis
veenpluis

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Orchideeën op de hei?

  1. Weer zo’n jeugdherinnering: in Den Treek gingen wij bosbessen plukken. En een jongen uit mijn klas (op de HBS) woonde in het landhuis dat toen een hotel-restaurant was en waar we een keer een klasseavond mochten houden. Moet er toch nog eens gaan kijken. Er was ook een militair oefenterrein op de heide, dacht ik. Is dat er nog of is dat weer ergens anders? Maar wel geweldig die orchideeën. Wat een veerkracht die natuur!

    Like

  2. Ha Jannie, je bent van harte welkom hoor! Het landhuis is er nog, maar het is nu particulier eigendom met stevige hekken erom. Best jammer, want er was vroeger een heerlijk terras bij de vijver. Sinds ik die orchideeën ontdekt heb, ga ik elk jaar kijken of ze er weer zijn.
    Dat militaire oefenterrein ligt aan de andere kant van de weg, op de Leusderheide. Dat is er ook nog, je kunt er wel fietsen en wandelen als er geen waarschuwingsvlaggen zijn.
    Wat misschien nieuw voor je is: je kunt vanuit de Treek over een fietsbrug naar landgoed Nimmerdor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.