Museum Voorlinden

Vorige week zondag ging ik naar het pasgeopende museum Voorlinden in Wassenaar. Ik wilde er graag heen omdat er twee van mijn liefdes samenkomen: kunst en bloemen. Ik stond bij de bushalte met een groepje hockeymeisjes, er waren geen andere museumbezoekers in de bus. Het museum ligt op een landgoed. Dat is op zich al mooi met bomen en een wandelgebied eromheen. Het oude huis is nu museumrestaurant. Het museum is gevestigd in een nieuw gebouw. Er stonden veel auto’s op de parkeerplaats. Maar er was geen rij en het gebouw is zo ruim en licht dat het binnen ook niet druk leek. Overal zijn ramen waar daglicht door naar binnen valt en je een mooi uitzicht heb op de tuin.

open ended, Richard Serra
open ended, Richard Serra

De kunst 

Er was een zaal met “Open ended”, een doolhof  (van cortenstaal?) van Richard Serra. En ja, daar mag je echt doorheen lopen. Van bovenaf kon je later terugkijken hoe je gelopen was. Tot mijn verrassing zag ik de grote glassculpturen van Roni Horn die ik dit voorjaar in museum De Pont in Tilburg had gezien.  Bij “glassculptuur” denk je al gauw aan fragiele, breekbare voorwerpen. Maar het zijn grote gegoten glasvormen in pastelkleuren die in een bepaalde verhouding tot elkaar in de ruimte staan. Voor mij zit er een tegenstelling tussen de massiviteit en het materiaal glas.

Roni Horn, glas
Roni Horn, glas

dscn1592

 

 

 

 

 

 

 

 

Er waren tekeningen van Ellsworth Kelly, die er bijna te simpel uitzagen. Verrassend mooi vond ik de “Lake fades” van Olafur Eliasson. Vervagende kleuren die allemaal verschillende grijstinten hebben. Ik citeer een beetje vrij: “Elk vel papier is opgezet met een kleur in verf en potlood  en daar zijn twee of drie lagen van de daarbij behorende complementaire kleuren aan toegevoegd. Het resultaat is een kleur grijs, maar door de verschillende hoeveelheden pigment, onregelmatigheden in de verflaag zijn ze allemaal verschillend”.
En dan de twee etsjes van Morandi. Dat iemand met zoveel liefde en aandacht telkens weer een portretje maakte van flesjes en kannetjes, ontroert mij steeds opnieuw.

Natuurlijk is dit mijn subjectieve, eigen selectie.

 

dscn1591

 

 

En dan de tuin: schilderen met planten.

Vanuit de meeste museumzalen kijk je uit op de tuin. Deze tuin is door Piet Oudolf aangelegd rondom het nieuwe gebouw. Een tuin die ondanks dat het half september is, nog steeds volop kleur heeft. De tuinarchitect Piet Oudolf is een van de meesters van de “Dutch Wave”. Heel erg kort door de bocht komt dit neer op een natuurlijke stijl van tuinaanleg. Door het gebruik van grassen en het laten staan van mooie zaaddozen en verkleurde, verdorde en uitgebloeide bloemen oogt de tuin natuurlijk en minder bont. De kleuren worden als het ware verdund door de grijzen, de bruinen en de groentinten. Eigenlijk verdient de “Dutch Wave” een blog apart. Maar er is al zoveel en ook zoveel beter over geschreven in boeken en tijdschriften, dat ik kan volstaan met een paar verwijzingen.

Op de website van Museum Voorlinden valt te lezen dat de tuin nu, met het oog op de opening van het museum, hoofdzakelijk is ingeplant met eenjarigen. En die herkende ik deels ook wel: dahlia’s en afrikaantjes bijvoorbeeld. Ik ga me niet wagen aan alle plantennamen, want veel ken ik ook niet. Gelukkig hoef je geen kenner te zijn om te genieten. En er werd genoten! Niet alleen door mij. Het was mooi weer, mensen lagen in het gras, liepen langs de borders, elkaar wijzend op mooie combinaties en er werd heel veel gefotografeerd. De tuin was een mooi geheel, met zich herhalende kleuren en planten. Het raakte me dat je met zulke “eenvoudige” planten als afrikaantjes, dahlia’s, artisjokken en grassen zulke mooie combinaties kunt maken. Voor mij is dit schilderen met planten.  Ik las dat het de bedoeling is om in het najaar de tuin opnieuw aan te planten met meer vaste planten. Ik ben trouwens ook erg benieuwd hoe de tuin er in het voorjaar uitziet. Ik stel mij voor dat er ook bloembollen in komen.

Meer lezen?
Over het museum: www.voorlinden.nl
Over de Dutch Wave:  dutch wave  en  the oudolf effect en op de website van Voorlinden zelf.
NB>(Onbedoeld zijn er toch een paar mensen te zien op mijn foto’s. Herken je jezelf en wil je hier niet staan, laat het me dan weten. Dan zal ik de foto direct verwijderen.)

dscn1593

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Museum Voorlinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.