De pastinaak (Pastinaca sativa)

De pastinaak is een zogenaamde “vergeten groente”. In Nederland dan toch. In Engeland is de parsnip nooit weggeweest. Het is een schermbloemige die je ook kunt vinden in wegbermen. Maar dan valt hij meestal pas op als hij bloeit met gele bloemschermen. Eenmaal in bloei, is de wortel niet meer eetbaar. De pastinaak is nl. een wortelgroente met een zoete smaak. Je moet heel goed opletten als je ze in het wild zou willen oogsten. Ik ben dus zelf gaan zaaien, al een paar jaar achter elkaar. De eerste keren zonder succes. Maar dit jaar is er een rijtje opgekomen.

blad van de pastinaak. Met tomaten en afrikaantjes
blad van de pastinaak. (met tomaten en afrikaantjes)

Pastinaken zaai je vanaf april tot juli in goed losgemaakte grond. Het zaad ontkiemt langzaam, het kan zomaar een maand duren voordat er iets opkomt. Ze nemen ook de tijd om te groeien. Zaaien in het voorjaar en oogsten in het najaar. Daar staat tegenover dat ze tot de winter in de grond kunnen blijven zitten. Ze hebben geen last van de vorst, de wortels worden er zelfs wat zoeter van. Je haalt gewoon per keer uit de grond wat je nodig hebt. Pastinaak heeft heldergroen geveerd blad, dat ik soms wel eens in een boeket gebruik.

Eten

Als je op zoek gaat naar recepten met pastinaak, kom je heel veel soeprecepten tegen. Omdat ik er maar zo weinig heb, vind ik het zonde om ze in de soep te verwerken. Toen ik deze week vrienden te eten kreeg, koos ik voor een echt herfstrecept: geroosterde groenten. Dat kan eigenlijk met alle stevige knol- of wortelgroenten: wortel, bietjes, pastinaak, aardpeer, (zoete) aardappel. Het mooiste en lekkerste is een combinatie van een paar groenten.

aardperen en pastinaken
aardperen en pastinaken

De groenten schoonvegen of -schrapen en in grove stukken snijden. Omscheppen met olijfolie en kruiden, tijm en rozemarijn bijvoorbeeld maar ook komijn en korianderzaad kan. Paar tenen knoflook erbij. Uitspreiden op een bakplaat of in een grote ovenschaal en ongeveer 40 minuten in een oven van 200 C roosteren. Dat uitspreiden is belangrijk, anders gaan ze stoven.  De groenten moeten echt roosteren en wat knapperig blijven, dat geeft de meeste smaak. Eventueel bij het opdienen bestrooien met grof (zee)zout.

Je proeft de herfst!

 

Advertenties

2 gedachten over “De pastinaak (Pastinaca sativa)

  1. Wij hebben een biologische groentetas van een plaatselijke boer en hier zit regelmatig pastinaak in. Het dwingt ons om op zoek te gaan naar andere recepten. Zo krijg je allerlei verrassende gerechten op tafel. Afgelopen week knolselderij en pastinaak uit de oven, inderdaad een goed recept. Zelf kweken is ook een idee, wie weet volgend jaar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.