2016 “Japanjaar”

In dit jaar 2016 is door botanische tuinen in ons land veel aandacht besteed aan Japan. Het hele jaar waren er activiteiten: lezingen, excursies, thematuinen etc. etc. Als tuinmens kon je er niet omheen. Dat wist ik allemaal nog niet toen ik begin dit jaar een reis naar Japan boekte. Maar het viel wel mooi samen. Zo was ik het jaar door al bezig met Japan. Wist je bijvoorbeeld dat wij  zo’n 730 plantensoorten in onze tuinen en parken hebben die uit Japan en omgeving komen? Die planten zijn allemaal geïntroduceerd door de arts Von Siebold, die tussen 1823 en 1829 werkte op de Nederlandse handelspost op het Japanse eilandje Deshima.  Hij bracht veel voor die tijd nieuwe planten uit Japan naar de Leidse Hortus. In Leiden staat ook het Sieboldhuis, waar je zijn herbaria, kaarten en andere voorwerpen kunt bekijken. Ook in Japan kreeg de herdenking van het 150ste sterfjaar van Von Siebold aandacht, zag ik in een museum in Tokyo.

met zo'n kasje werden de planten verscheept.
met zo’n kasje werden de planten verscheept.
Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japan in Boskoop
Wie dit ook nog weten zijn de boomkwekers in Boskoop. Daarom organiseerde het Boomkwekerijmuseum in Boskoop een excursie naar een “Japanse boomkweker”, natuurlijk per boot. Wij voeren tussen kwekerijen door en legden aan bij een boomkweker die ons enthousiast liet kennismaken met de Japanse kornoelje, de Japanse ceder, de Japanse esdoorn etc. etc. Na enige tijd kreeg ik de neiging om overal “Japanse” voor te plakken…….Maar net op tijd, legden we bij het Boomkwekerijmuseum aan. Daar zagen we vele Hortensiasoorten en ja, de eerste Hydrangeas komen ook uit Japan.

op de “Japanse boomkwekerij” in Boskoop (foto Magda Nipius)

In Japan zag ik dan ook steeds bekende bomen en planten staan, die daar natuurlijk veel groter worden en langer bloeien. Binnenkort volgt meer over mijn reis naar Japan.

dscn1844

 

 

Advertenties

2 gedachten over “2016 “Japanjaar”

  1. Dag Stien, wat een leuke informatie weer. Japan staat ook op ons lijstje, maar het Boomkwekermuseum is voor nu wat dichterbij huis! Wist je dat in Hasselt de grootste Japanse tuin van Europa is? Groeten Vera

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.