Japanse contrasten

 

 

dscn1920

het Itsukushima heiligdom op het eiland Miyajima (in de baai van Hiroshima)

Afgelopen weken ging een langgekoesterde wens in vervulling: een reis naar Japan. Een land met serene tuinen, eeuwenoude tempels en groene berghellingen. Maar ook een land van wolkenkrabbers en supersnelle treinen. Precies dat is wat me zo boeit: het contrast tussen tradities en moderniteit. Het was een reis om nooit te vergeten. Inmiddels ben ik een week thuis en heb ik alle indrukken in mijn hoofd een beetje geordend.

“Big in Japan”, Tokyo

De start in Tokyo was hectisch: heel veel mensen, oneindige shoppingmalls, de drukte in de metro. Ja het klopt echt: op het perron staan Japanners keurig in de rij te wachten om in te stappen. Eenmaal binnen word je platgedrukt tussen de aktetassen en kan er altijd nog meer bij….. Wolkenkrabbers waartussen dan ineens een tempel staat waar mensen wierook komen branden en geluksbriefjes kopen. Overigens: als de boodschap op het briefje je niet bevalt, dan kun je er weer vanaf door het te (laten) verbranden.

dscn1657  dscn1660

 

Shinto en boeddhisme

Japan kent 2 grote religies: shinto, dat beschouwd wordt als echt Japans en het boeddhisme, ooit geïmporteerd uit India via China. Het boeddhisme heeft rijkversierde tempels, bij shinto spreek je van “shrines” – te vertalen als heiligdommen – die soberder zijn (een uitzondering zijn de vrijwel lege tempels van het zenboeddhisme). Overigens worden deze twee religies naast elkaar gebruikt: voor een huwelijk ga je naar de shintopriester, begrafenissen regel je in de boeddhistische tempel.

dscn1713-3    dscn1901

de grote bronzen boeddha van Kamakura en een shinto-heiligdom in Kanazawa

Verder het land in

Gelukkig voor mij, ik ben niet zo’n stadsmens, reisden we na een paar dagen verder het land in. We bezochten tempelcomplexen, sommigen met een mooie tuin, sommigen met heel veel beelden en vaak rijk versierd met houtsnijwerk. In Nikko liepen we naar een waterval en daarna naar een keizerlijke villa, waar mij vooral de tuin boeide. In Nara aaide ik de herten die daar rondlopen en nieuwsgierig hun snoet in je tas duwen “valt er iets te eten?” In Takayama zag ik iets van het gewone leven in zo’n bergstadje. Ik kocht er zakjes zaad van paarse broccoli en paarse bonen. Ik ben benieuwd wat er van komt, want de tekst op de pakjes is in het Japans……

dscn1862   dscn1734

De berg Fuji

Een reis naar Japan is niet compleet als je niet naar Mount Fuji bent geweest. Voor de Japanners een heilige berg. De berg hult zich meestal in de wolken. Maar wij hadden geluk: het was een stralende dag. De hellingen waren rood door de herfstkleuren en de top van de Fuji lag te schitteren in de zon.

dscn1793

De gruwel van Hiroshima

En dan Hiroshima. We wandelden langs een van de zeer weinige gebouwen die nog overeind bleven na de atoombom. In het museum zagen we de gevolgen van de bom en kon je op video verhalen horen van overlevenden. Een oude man kwam buigend op me af: “Thank you for coming. Please, enjoy Hiroshima.”  Ik wist echt niet wat ik moest zeggen, kon alleen maar zwijgend zijn hand drukken en mijn tranen wegslikken.

Hiroshima
Hiroshima

Kleurrijk Kyoto

Daarna per Shinkansen (supersnelle trein) naar Kyoto. Kyoto is niet gebombardeerd, daarom is er nog veel van het oude centrum te zien. Ook hier weer de mix van oud en nieuw: het station met 3 verdiepingen onder de grond en 10 bovengronds met daarbovenop een daktuin, vanwaar je een prachtig uitzicht had over de verlichte stad. Bij de toeristische plaatsen in de stad poseren vrouwen, meisjes en een enkele man in kimono. Voor een paar tientjes per uur kun je een kimono huren en je helemaal laten aankleden. Het is dus niet “echt”, het zijn vaak toeristen uit omringende landen, maar het levert wel mooie plaatjes op. Japanners dragen de kimono nog wel bij feestelijke of officiële gelegenheden. Een huwelijk bijvoorbeeld of bij het feest 3-5-7, als ze met hun kinderen een bezoek aan de shintopriester brengen ter gelegenheid van hun 3e, 5e of 7e verjaardag. (zie foto). Kyoto is ook de stad van het zenboeddhisme, een grote tegenstelling met de uitbundig versierde en gekleurde tempels die we eerder zagen. Ik ben er speciaal op zoek gegaan naar de zentuinen met hun mooie grindpatronen. Aan de Japanse tuinen wil ik een volgende keer een apart blog wijden.

dscn1741   dscn2004-kopie

En dan dit nog…..

Nu heb ik het nog niet gehad over de onvermijdelijke groene thee, de vele winkels met zoetigheid, het ene nog mooier verpakt dan het andere, de bentobox met sushi, de okonomiyaki , die genoemd zijn naar de groentepannekoek,  waar je eten voor je neus op de plaat gebakken wordt. En o ja, de chrysanten die je overal ziet, de fruitbomen met kaki of mandarijntjes, de kleine rijstveldjes. Maar het is wel mooi geweest zo. Je kunt het toch het beste zelf beleven.

 

dscn1872 dscn1794 dscn1696 dscn1941

 

Leesvoer

Om in Japanse sferen te blijven stopte ik een paar boeken van Japanse auteurs in  de koffer. Het is tenslotte zo’n elf uur vliegen.

“Sneeuwland”, van Yasunari Kawabata. (Nobelprijs voor literatuur in 1968). Over het leven van een geisha in opleiding in een bergdorp.

“Kangoeroecorrespondentie”een verhalenbundel van Haruki Murakami. Verhalen uit Tokyo.

“Ik ben een kat”, van Soseki Natsume. Het leven van een eenvoudige leraar gezien door de ogen van zijn kat.

Een website waar je alles over Japan kunt opzoeken wat je maar wil weten: Uchiyama.nl

 

 

 

3 gedachten over “Japanse contrasten

  1. Ik heb genoten van je reisverslag met de mooie foto’s erbij. Inderdaad indrukwekkend en boeiend. Het lijkt mij een reis om nooit meer te vergeten. Geniet nog maar lekker na!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.