“A quiet passion”

Deze week zag ik de film “a quiet passion”, een film over de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson die leefde van 1830 tot 1886. Alleen al over de titel heb ik een tijdje lopen nadenken. “Passion”  is volgens het woordenboek: “hartstochtelijke liefde”  of  “gevoelsuitbarsting”. Niet bepaald stil en ook geen termen die je met Emily Dickinson associeert. Toch klopt het precies: Emily Dickinson dichtte over kleine dingen, dichtbij huis, met een intensiteit die je gerust “quiet passion” kunt noemen.
over vogels, roodborstjes bv:

dscn2042-2If I can stop one Heart from breaking
I shall not live in vain
If I can ease one Life the Aching,
Or cool one Pain

Or help one fainting Robin
Unto his Nest again
I shall not live in vain.

of over gras:

 

The Grass so little has to do-
A Sphere of simple Green-
With only Butterflies to brood,
And Bees to entertain-  (…)

Haar gedichten gaan vaak over de natuur, dichtbij huis, haar latere gedichten zijn somberder en gaan over pijn en verlies. Voor mij passen haar gedichten bij deze tijd van het jaar: vergankelijkheid, de invallende winter, waardoor je minder naar buiten gaat en meer naar binnen gekeerd bent. Dat nodigt mij uit om weer eens een paar van haar gedichten te herlezen.

En dan nu de film. Het is natuurlijk altijd moeilijk om gedichten in een film tot zijn recht te laten komen. Een paar jaar geleden maakte Jane Campion de film “Bright Star” over John Keats. Die film zoomde in op een korte episode uit zijn leven. “A quiet passion”  volgt het hele leven van Emily vanaf haar schooltijd tot haar dood. Van mij had de film korter gemogen, het verhaal werd wel erg uitgesponnen. Maar gelukkig, wat zat er veel poëzie in de film! In de beelden, die soms deden denken aan stillevens. Emily staand voor het raam, achter het kanten gordijn, Emily schrijvend aan tafel met boeketje en inktpot. En door de hele film heen klinken haar gedichten, die op een heel natuurlijke manier in het verhaal zijn opgenomen als voice-over.

Haar leven was niet gemakkelijk. Ze was ook niet gemakkelijk voor zichzelf. Ze was haar – vrouwonvriendelijke- tijd ver vooruit. Haar eerlijkheid en compromisloosheid stootten mensen af. Die nietsontziende eerlijkheid richtte zich ook op haarzelf, ze was streng voor anderen maar vooral voor zichzelf. Slechts 11 gedichten zijn bij haar leven gepubliceerd en dan ook nog anoniem, want een dichtende vrouw….. Maar als ze dan de uitgever ontmoet die een paar gedichten publiceerde, veegt ze hem de mantel uit omdat hij haar – nogal bijzondere – interpunctie heeft veranderd.

In het eerste deel van de film zie je hoe geestig, scherp en slim ze was, evenals haar zus trouwens. Voor mij het beste deel van de film. Het laatste deel van de film is zwaar: je ziet dat ze teleurgesteld raakt, ziek wordt, pijn heeft en vecht tegen bitterheid.  Je hoort dat ook in de gedichten: “There’s Grief of Want – and Grief of Cold- A sort they call “Despair”-“. De film zit vol met prachtige, filosofische dialogen, die soms wel wat kunstmatig aan doen. Zoals wanneer zus Vinnie voor de zoveelste keer zegt dat Emily “a beautiful soul” heeft.

Nee, de film is geen blockbuster, maar wel een prachtig klein verhaal over een grote geest, gevangen in een klein leven.

dscn2055-2

De gedichten van Emily Dinckinson zijn pas na haar dood uitgegeven. Inmiddels wordt ze gerekend tot de grote Amerikaanse dichters en is haar werk in vele talen vertaald. Ook in het Nederlands bestaan verschillende vertalingen. Hier meer info over haar leven en werk.

Bekijk hier de  trailer van de film.

(de foto’s maakte ik onlangs aan het eind van de middag met heel bijzonder licht dat haast alle kleuren leek te absorberen. Voor mij passen ze bij de sfeer van de film)

Advertenties

2 gedachten over ““A quiet passion”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.