Decembertulband

Vaak maak ik aan het eind van het jaar deze tulband, rijk gevuld met fruit. Hij kan altijd:  bij de koffie of de thee of als dessert. Hierbij mijn basisrecept waarop je naar hartenlust kan variëren. Kies wat je lekker vindt of wat je voorhanden hebt. Hij lukt eigenlijk altijd wel.

Basisrecept, wat heb je nodig:

1 sinaasappel
200 gram abrikozen
50 gram gehakte sukade
400 gram (blanke) rozijnen
150 gram boter
150 ml melk
3 eetlepels (sinaasappel)likeur
3 eetlepels stroop
4 eetlepels honing
1 eetlepel koekkruiden
225 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren losgeklopt

Verwarm de oven voor op 150° C.

Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers hem uit.
Laat de abrikozen wellen in de likeur met het sinaasappelsap. Snijd ze in stukjes. (Als je geen alcohol wil gebruiken kun je ook prima wellen in warme thee.)

Doe de abrikozen, sukade, rozijnen, boter, melk, sinaasappelrasp, stroop en honing bij elkaar in een pan op een laag vuur. Verwarm alles en laat de massa al roerend 5 minuten zachtjes pruttelen. Daarna iets laten afkoelen.

Meng het bakmeel met de koekkruiden. Roer de eieren en het vruchtenmengsel erdoor. Schep het dikke beslag in de vorm, die je bekleed hebt met bakpapier of ingevet met boter en bestrooid met bloem. Bak de tulband in het midden van de oven in ongeveer 1,5 uur lichtbruin en gaar. Zelf test ik dat altijd met een breinaald. Als die er droog uitkomt is de tulband gaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Keer hem voorzichtig op een bord en bestrooi met poedersuiker.

De tulband is zeker 2 weken houdbaar als je hem goed afgesloten en verpakt in folie bewaart.

Eet smakelijk!

Variaties

Je kunt met de vulling prima variëren, bijvoorbeeld:

  • de helft van de rozijnen vervangen door cranberry’s
  • de abrikozen aanvullen met stukjes appel of met kleingesneden vijgen
  • stukjes dadel in plaats van de sukade
  • gehakte noten toevoegen, bijvoorbeeld walnoot of hazelnoot. Noten niet meekoken met het fruit, maar apart toevoegen aan het beslag
  • omdat ik om deze tijd meestal ook marmelade maak, strooi ik er ook wel eens extra sinaasappelsnippers overheen
  • gebruik je fantasie

dscn2071

Advertenties

2 gedachten over “Decembertulband

  1. Hoi Stieneke,
    Je hebt er weer zin in met de kerst. De bakkers onder ons kunnen hun hart weer ophalen. Overigens vind ik jouw reisverslagen in de afgelopen periode over Japan heel inspirerend. Op tv is momenteel ook een hele mooie serie over tuinen met daarin diverse kunstobjecten. Daar kijk jij ook vast naar.
    Hartelijke groet, Eke Wielstra

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.