De toverhazelaar (Hamamelis)

Hamamelis x intermedia Antoin Kort
Hamamelis x intermedia Antoine Kort

De toverhazelaar (Hamamelis) is een van de allereerste bloeiers in de winter. Het Arboretum Kalmthout in België, net over de grens bij Roosendaal heeft -naar eigen zeggen- de grootste collectie Hamamelissoorten van Europa. Al zo’n anderhalve week werd ik verleid met foto’s van bloeiende Hamamelis in verschillende kleuren. Daarom ben ik er eens gaan kijken, want wie wil dat nou niet: een beetje kleur in januari?

Hamamelis Wisley surpreme
Hamamelis mollis Wisley supreme

Ondanks de Nederlandse naam is de toverhazelaar geen familie van de gewone hazelaar. De gewone hazelaar (Coryllus avellana) is een inheemse West-Europese struik/boom, waaraan in het najaar hazelnoten komen. De Hamamelis komt oorspronkelijk uit China (Hamamelis mollis) of Japan (Hamamelis japonica). Hij deed het goed in Europa want hij houdt van voedzame, vochtige grond en kan goed tegen vorst. In Europa is men met deze twee soorten gaan kruisen: de Hamamelis x intermedia. Dit was de soort die ik het vaakst zag, in allerlei varianten. Allemaal bloeien ze in januari/februari. Daarnaast zijn er ook nog een paar soorten die hun oorsprong hebben in Noord-Amerika, die bloeien in het najaar. Maar ja, in het najaar heb je nog zoveel andere bloeiers. Nee, die vroege bloei ondanks sneeuw en ijs, dat is pas toveren!

xintermedia-nina-kopie xintermedia-antoin-kort-kopie

japonica-x-vernaills-kopie xintermedia-pallida-kopie

met de klok mee:  Hamamelis x intermedia Nina; H. x intermedia Livia;
H.x intermedia pallida; 
H. japonica vernailles; 

Omdat de tuin verder nog zeer kaal was, vielen de kleuren van de toverhazelaars extra op: rode, gele, oranje soorten. Sommige kleuren knalden er echt uit. Sommige struiken bloeiden uitbundig met veel kleine bloemen, weer andere hadden een wat bescheidener bloei maar dan met grote bloemen. Nou ja, bloemen, eigenlijk zijn het een beetje losse, frommelige propjes. Soms lijken ze op confetti, soms op franjes zoals aan een sjaal. Ik kan het niet beter omschrijven: daarom plaats ik gewoon lekker veel foto’s. Kijk zelf maar en geniet. In het echt zijn ze nog mooier. En dan heb ik nog niet genoemd dat sommige soorten ook geuren. Maar helaas, mijn neus is niet zo best, dus ik heb het niet kunnen vaststellen.

Hamamelis x intermedia pallida
Hamamelis x intermedia pallida

Het Arboretum in Kalmthout is 12,5 ha. groot en bestaat al sinds 1856. Er zijn ruim 7000 plantensoorten bijeengebracht, vooral bomen en struiken. Het was een mooie zonnige dag, dus ik nam ruim de tijd om rond te lopen. Behalve de toverhazelaars zag ik ook allerlei andere bomen die al in de knop stonden. Zo zag ik sequoia’s, verschillende soorten magnolia’s en wilgen enz. Het lijkt mij zeker de moeite waard om ook in een ander jaargetijde nog eens af te reizen naar Arboretum Kalmthout. Ik ben het Arboretum zeer dankbaar dat ze naamlabels aan vrijwel alle struiken en bomen hangen. Niet alleen aan de Hamamelissoorten maar ook aan andere bomen. ( http://www.arboretumkalmthout.be/)

Hamamelis x intermedia Danny
Hamamelis x intermedia Danny

(Ik heb mijn best gedaan om de namen van de verschillende soorten te noteren, maar het kan zomaar zijn dat ik mij vergist heb. Ik houd mij aanbevolen voor aanvullingen of correcties.)

 

 

Advertenties

4 gedachten over “De toverhazelaar (Hamamelis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.