Moestuin in februari

Nu het eenmaal februari is, begint het bij mij weer te kriebelen: ik wil beginnen in de moestuin. Voor de meeste acties is februari nog te vroeg. Tuinbonen leggen zou kunnen, maar dat ga ik dit jaar niet doen. Alle tuinboeken zeggen dat je in januari/februari toch echt moet beginnen met plannen maken. Maar dat heb ik in het najaar al gedaan. Dan weet ik  nog precies wat waar stond. En wat wel/niet goed ging. Keuzes maken is het moeilijkste onderdeel van plannen. Daarna begint de puzzel: waar zet ik het? Je kunt niet alles steeds op dezelfde plek zetten, dat is vragen om ziektes. Maar ja, tomaten en courgettes moeten wel zonnig staan.

Vorig jaar

aubergine

Vorig jaar besloot ik een knollentuintje te nemen. Ik zaaide bietjes, meiraapjes, koolrabi, pastinaken en worteltjes. Aardperen hoefde ik niet meer te planten, als je die eenmaal hebt dan moet je enorm je best doen om er nog eens van af te raken. Daarnaast koos ik voor een paar oude getrouwen: peultjes, broccoli, courgettes en tomaten. Later kreeg ik nog wat toegestopt: preiplantjes en aubergineplantjes. Toen werd het zomer en die zomer was nat, heel erg nat. De peultjes bleven duidelijk achter bij vorige jaren. De koolrabi rotte in de grond. Maar de meiraapjes groeiden als kool, beter dan de broccoli, die kwijnde. De aubergines deden het boven verwachting goed in grote potten. En de mooie september maakte heel veel goed. Voor de tomatenplanten bijvoorbeeld, die erg lang vrucht droegen. En ook de pastinaak deed het dit jaar goed. Jammer, jammer, dat ik geen boontjes had, want het werd een goed bonenjaar.

dscn1503-kopie

Plannen voor dit jaar

Dit jaar sla ik de courgettes eens over. Al twee jaar achtereen was de opbrengst gering en ze nemen wel veel plek in. In plaats daarvan ga ik weer eens pompoenen zaaien. En er komen weer boontjes. Ik heb nl. een zakje paarse bonen meegebracht uit Japan. Daar heb ik een zonnig plekje voor gedacht, waar vorig jaar nog de aardbeien stonden. Afgelopen najaar heb ik nog een nieuw aardbeienbedje geplant.

Al is de verleiding is groot om alvast binnen voor te gaan zaaien, toch is het beter om er nog even mee te wachten. Door de warmte in huis groeien de zaaisels best hard en het duurt nog te lang voor ze naar buiten kunnen. Ze worden slierterig en raken verzwakt.

Wat wel kan, zolang er geen vorst in de grond zit, is spitten. Ik weet het, er zijn allerlei theorieën over spitten. Het zou niet nodig zijn, de bodem te veel verstoren, enz. Maar ik vind het gewoon een fijn klusje (bedenk: ik heb maar een klein tuintje!). Niet te lang achter elkaar natuurlijk, dat houdt mijn lijf niet vol. Het is ontzettend bevredigend om te doen.

Hierbij verklaar ik het tuinjaar voor geopend. Ik wens iedereen met een tuin een mooi tuinjaar toe. Ik zal jullie af en toe op de hoogte houden van het mijne.

bloeiende aardperen
bloeiende aardperen

 

 

Een gedachte over “Moestuin in februari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.