“Mislukken mag” met recept dat bijna niet fout kan gaan……..

Zaterdagmorgen 

Een grijze, regenachtige zaterdag, het laatste weekend van februari. Bij koffie-met-krant maak ik plannen voor het weekend. “Mislukken mag” zegt de bijlage bij de krant. Natuurlijk wist ik dat allang. Het leven is een aaneenschakeling van vallen en opstaan. Soms lukt iets, soms ook niet. Proberen, mislukken, herstellen, opnieuw beginnen en het anders proberen. Ik denk dat iedereen dat wel kent. Maar het artikel gaat over mensen die dat mislukken delen op een podium. Waarom moet dat nu weer op een podium? Gewoon met iemand delen bij een kopje thee of een glas wijn is toch ook al mooi? “Groots en meeslepend leven” wordt dan “groots en meeslepend falen”.

De koffie is op, een stuk van de krant bewaar ik voor zondag, mijn plannen voor het weekend zijn gemaakt. En nee, niks groots en meeslepends:

dscn2261

 • Eerst naar het tuincentrum, want ik heb dringend kattengras nodig. Poes Kaatje loopt al een paar dagen verwijtend miauwend rond en hapt in narcissen en ander groen dat daar niet voor bestemd is. Het polletje gras dat er staat is volledig afgegraasd.
 • Ook meteen maar wat zaai/stekgrond kopen want ik wil beginnen met de eerste zaaisels binnen: pompoenen, tomaten, paprika, broccoli.
 • Een voedzame gezonde koek/cake bakken. Ja dat kan, met o.a.  zilvervliesrijst, abrikozen, noten, melk en sesamzaad. (Recept hieronder)
 • Als het droog wordt nog een stukje van de tuin spitten.
 • En tussendoor natuurlijk de huishoudelijke klusjes als boodschappen, stofzuigen en was draaien.

Zondagavond 

In de vensterbank staan de bakjes met zaaisels. Paprika’s, tomaten, pompoenen, rode koolrabi, paarse broccoli en ook alvast afrikaantjes. Die plastic bakjes met doorzichtig deksel uit de toko zijn hier heel geschikt voor. Nu maar hopen dat er plantjes komen. “Mislukken mag” is zeker van toepassing in de moestuin. Wat het ene jaar groeit als kool kan het andere jaar totaal mis gaan. Trouwens, waar komt die uitdrukking “groeien als kool” eigenlijk vandaan? Kool groeit helemaal niet hard en is best moeilijk te telen, is mijn ervaring. (Even opgezocht: de uitdrukking gaat terug op de landbouw in arme streken. Kool groeide daar vroeger sneller dan andere gewassen.)

dscn0015

Kaatje was helemaal tevreden met haar bakje gras.

dscn2260Van spitten is weinig gekomen, ik vond de grond te nat. Er zat meer aarde aan mijn schoenen dan aan mijn spa.

Om alvast in lentestemming te komen heb ik viooltjes gekocht om aan de schutting te hangen. Ik hoop maar dat ze blijven leven, want ik zag dat de slakken ook alweer wakker zijn.

Nog twee dagen, dan is het alweer maart. Kan niet wachten.

 

Recept cake/koek.

Wat heb je nodig:

 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 125 gram volkorenmeel (of bloem)
 • 125 gram rozijnen, geweekt
 • 125 gram grofgehakte noten
 • 6 abrikozen en 6 kleine vijgen (of ander gedroogd fruit)
 • 2 eetlepels kaneel, snufje vanillepoeder
 • 200 ml. (karne)melk
 • 1-2 eetlepels honing
 • 2-3 eetlepels sesamzaadjes

Met deze hoeveelheid heb je een flink bakblik nodig, zelf halveer ik de hoeveelheden. Maar je kunt natuurlijk ook een stuk invriezen.

Oven voorverwarmen op 180 °C. De rijst gaarkoken. Vet een bakblik in met (room)boter en bestrooi de binnenkant met de sesamzaadjes. Abrikozen en vijgen in stukjes snijden. De rijst afgieten en daarna alles mengen. Ik doe er voor alle zekerheid ook wat bakpoeder bij. Proef of het zoet genoeg is. Doe de plakkerige massa in het ingevette bakblik en druk stevig aan. Bestrooi ook de bovenkant met sesamzaadjes. Bak gaar in plm. 50 minuten.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

6 gedachten over ““Mislukken mag” met recept dat bijna niet fout kan gaan……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.