Botanische Tuinen Utrecht

Op 1 maart gingen de Botanische Tuinen in Utrecht weer open en ik ben meteen gaan kijken. Natuurlijk was er buiten nog niet zoveel te zien. De stinsenhelling stond vol met sneeuwklokjes en krokussen, maar verder was alles nog vrij kaal.

De tuinen

In 2014  bestonden de Utrechtse Botanische Tuinen 375 jaar. De tuinen zijn onderdeel van de Utrechtse Universiteit. Oorspronkelijk lagen ze in het centrum van Utrecht. Nog steeds is er een kleine oude hortus in de binnenstad te bezoeken, achter het Universiteitsmuseum. Ook heel leuk en je kunt er lunchen tussen het groen. In 1963 verhuisden de tuinen naar de Uithof op het terrein van Fort Hoofddijk. Het fort is nog steeds goed te herkennen en opgenomen in de tuinen. Als eerste werd een rotstuin aangelegd tegen de helling van het fort. Daarna volgende andere tuinen:

dscn2278-kopie

  • de systeemtuin, ingericht op basis van plantenfamilies en specifieke kenmerken.
  • de thematuinen, ingericht op thema’s als verfplanten, textielplanten, eetbare planten, geneeskrachtige planten etc.
  • een moeras (het taximodiummoeras)
  • een bamboebosje
  • het “buitenfort” waar inheemse planten staan

Ik kom graag in deze botanische tuin, je kunt er heerlijk rondwandelen. De wandelpaden slingeren zich tussen de tuinen door en er staan bankjes zodat je ’s zomers lekker met een boek kun gaan zitten.

Door de verschillende tuinen zijn er even zoveel verschillende sferen: de groene dijk van het fort is totaal anders van sfeer dan de tuinen met de pergola’s en bankjes, die weer heel anders is dan de rotstuin.

De kassen

En dan zijn er nog de kassen. Omdat het niet de hele tijd droog was ging ik de warme kas in. Daar was het weelderig groen en bloeide ook van alles. Veel orchideeën zag ik en bomen met grote bladeren. De universitaire tuinen hebben onderling afgesproken waarop ze zich specialiseren. Utrecht is gespecialiseerd in neotropische planten, uit de tropische streken in Zuid- en Midden-Amerika.

Heliamphora
Heliamphora

De tuinen zijn gericht op universitair onderzoek. Dus je ziet er ook regelmatig groepjes studenten bezig. Daarnaast hebben ze zeker een publieksfunctie: wetenschapsvoorlichting voor een breed publiek. De bordjes in de systeemtuin en thematuinen zijn zeer toegankelijk geschreven. Steeds meer komt hierbij de noodzaak van bescherming. Er staan plantensoorten die op hun oorspronkelijke plek ernstig bedreigd zijn.

bloem van de Heliamphora
bloem van de Heliamphora hierboven

Een van de kleine kassen was gericht op vleesetende planten. Ik zag er een heel mooie uitgelicht in bloei staan (een heliamphorasoort). Er zaten piepkleine roodgestreepte kikkertjes, hun gekwaak klonk als een vogelgeluidje, prrt: hard en hoog. De vlinderkas was nog gesloten tot juni. Alleen dat al is een goede reden om dan terug te gaan.

Nepenthens "bloody Mary"
Nepenthens “bloody Mary”

2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen. In verband daarmee verschijnt er binnenkort een boek waarin alle botanische tuinen en arboreta staan. (aangesloten bij de Vereniging voor botanische Tuinen).  Ik ben benieuwd hoeveel ik er dit jaar kan bezoeken.

Website Botanische Tuinen

 

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Botanische Tuinen Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.