Stinzenplanten

Wat zijn stinzenplanten?

De eerste bloemen die hun kopjes boven de nog koude grond steken zijn heel vaak stinzenplanten. Sneeuwklokjes bijvoorbeeld, de eerste, bescheiden, lentebodes. Van oudsher zijn stinzenplanten te vinden op oude buitenplaatsen. (Stinzen in het Fries). Maar je ziet ze nu ook vaak in parken. Voor een deel zijn het inheemse planten. Sommige planten zijn ooit hierheen gehaald en voelden zich zo thuis dat ze verwilderd zijn en we ze nu ook als “inheems” beschouwen. Vaak zijn het bolgewassen, maar ook weer niet altijd. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk: ze bloeien allemaal in het voorjaar, van sneeuwklokje en winterakoniet in januari tot de boshyacintjes in mei.

 
kievitsbloem (fritillaria meleagris) + narcis;    knikkende vogelmelk(ornithogalum nutans)+hondstand (erythronium)

Vreugde van een vroege lente.

In haar boek “Tuinieren met stinzenplanten. Vreugde van een vroege lente”  geeft Trudi Woerdeman een overzicht van stinzenplanten en hun geschiedenis. (Het boek is in herdruk, in de loop van dit jaar zal een herziene druk verschijnen). Trudi Woerdeman is een expert op het gebied van stinzenplanten. Ze laat tuinen zien die door haar zijn ingeplant, bijvoorbeeld de tuin bij kasteel Hackfort in Vorden Ze bespreekt sneeuwklokjes, daslook, kievitsbloem, knikkende vogelmelk, primula, verschillende soorten hyacintjes enz. enz. Zelf heeft Trudi Woerdeman een tuin met kwekerij “De Warande” in Laag Keppel. Haar tuin is volledig ingericht met stinzenplanten en is af en toe open voor bezoekers. Ik was er vorig jaar -op een koude aprildag-  en heb er een heleboel geleerd.

Stinzenplanten in Park Randenbroek in Amersfoort.

Onlangs wandelde ik met een IVN-excursie door het vernieuwde park Randenbroek. Het park is recent heringericht en teruggebracht in Engelse landschapsstijl, zoals het ooit door tuinarchitect Hendrik van Lunteren (1780-1848) was ontworpen. Rond het huis stonden altijd al stinzenplanten. In het kader van de renovatie heeft de gemeente weer ca. 250.000 stinzenplanten aangeplant. Dat lijkt enorm veel, maar het viel ons nog niet mee. Omdat ze zo recent waren aangeplant,waren de plantjes nog niet verwilderd en daardoor zag de grond er nogal kaal uit, heel wat anders dan de tuin in Laag Keppel! Wel zagen we veel soorten: naast de vele narcissen en krokussen ook (bos)anemoon, sneeuwroem, sterhyacint en helmbloem. Leuk om het geleerde van vorig jaar weer op te halen. Ik was ook verrast door de nieuwe inrichting van het park. En wat ik bijvoorbeeld ook niet wist was dat er al jarenlang een kolonie blauwe reigers in de bomen nestelt. Ze zitten er alleen in het voorjaar, zodra de jongen uit het nest zijn, vertrekken ze naar de polder om pas het volgende voorjaar terug te komen.

    
met de klok mee:
sneeuwroem (chionodoxa); sterhyacint (scilla); slanke sleutelbloem (primula elatior) +kievitsbloemen wit en paars; helmbloem (corydalis + bosanemoon (anemone nemorosa);

Nu is het dè tijd om van stinzenplanten te genieten. Vanaf mei zijn ze verdwenen en zie je alleen nog het groene loof. Onder de grond verzamelen ze dan nieuwe groeikracht voor de volgende vroege lente. Je moet er misschien af en toe voor door de knieën, maar het is de moeite waard.
Verder lezen: De Warande: Warande ; ook voor data van opentuindagen.
Park Randenbroek: Randenbroek

 

Advertenties

2 gedachten over “Stinzenplanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.