De paardenbloem

Af en toe verschijnt er in mijn tuin een ongenode gast, zoals de paardenbloem (Taraxacum officinale). De paardenbloem is de bekendste uit de grote composietenfamilie. Wat één bloemetje lijkt is in werkelijkheid één bloembodem met heel veel lintvormige bloempjes. Ik heb hem niet gezaaid, niet geplant en toch staat hij er. Onkruid zou je kunnen zeggen. Maar wacht even, je kunt hem ook een plekje gunnen en zorgen dat hij zich daar gedraagt en zich niet te zeer verspreidt over je tuin. In mijn tuin staat al jaren zo’n pol paardenbloemen. Zodra hij zijn mooie zaadpluizenbollen vormt, pluk ik ze onverbiddelijk af, het moet tenslotte niet te gek worden.

If you can’t beat them, eat them.

Wordt het je toch te gek al die paardenbloemen in je tuin? Dan kun je ze altijd nog opeten. Ze staan niet voor niets ook bekend als molsla, ze bevatten vitamine A,C en ijzer. Al in de oudheid was de paardenbloem bekend, vooral als geneeskrachtig kruid voor lever en galblaas en met een zuiverende werking voor de spijsvertering. Het melksap uit de steel zou tegen wratten helpen. Maar pas op: dit witte melksap is ook giftig en kan een allergische reactie geven.

De jonge paardenbloemblaadjes kun je prima eten, in salades bijvoorbeeld. De smaak lijkt op witlof of radicchio. Later als de gele bloemen verschijnen, worden de bladeren bitterder en minder mals. Die gele bloemetjes kun je uit elkaar trekken en bijvoorbeeld over een salade of soep strooien voor een vrolijke garnering. Of je kunt ze verwerken in kruidenboter.

Andere toepassingen, die ik zelf nog nooit geprobeerd heb: wijn, limonadesiroop, gelei van de bloemen trekken. In Japan schijnt men de (pen)wortel te gebruiken in roerbakgerechten.

Snel recept voor een lentestamppotje

Afgelopen zondag maakte ik dit stamppotje van paardenbloemblad en veldsla (ongeveer 50/50)

verder erbij:  aardappels, stukjes appel, blokjes harde geitenkaas en eventueel walnoten.

 

Was de blaadjes en scheur eventueel het paardenbloemblad wat kleiner. Maak aardappelpuree met melk of groentebouillon. Meng de blaadjes en de blokjes kaas erbij en warm nog heel kort (een paar tellen) door.

Voeg dan de stukjes appel toe en eventueel de walnoten.

De verstokte vleeseters kunnen hier natuurlijk nog een balletje gehakt bij nemen. Wil je vegan, vervang dan de kaas door kikkererwten.

Eet smakelijk!

Als je paardenbloemblad niet in de tuin hebt, kun je het heel gemakkelijk uit de natuur plukken. Doe dit dan bij voorkeur niet op een hondenuitlaatveldje.

 

 

Advertenties

2 gedachten over “De paardenbloem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.