Paasbloemen

Het is bijna Pasen. In mijn tuin bloeit de Judaspenning (Lunaria annua). Nu dankt de Judaspenning zijn naam niet aan zijn kleine witte of roze bloemetjes, maar aan de vorm van de zaden. Die zaden lijken wel wat op muntjes: de zilveren munten die Judas kreeg voor het verraden van Jezus.

De Judaspenning is tweejarig, er is ook een vaste soort, maar die heb ik eigenlijk nog nooit gezien. De bloemen die nu staan te bloeien zijn de zaailingen van twee jaar geleden. Toen had ik nog roze en witte, maar één witte was zo groot dat hij naar nu blijkt de overhand had. Vorig jaar had ik hoofdzakelijk roze bloemen, voor volgend jaar verwacht ik dan ook weer roze. Maar met de natuur weet je het nooit helemaal zeker.

Nog een paasbloem is de Passiebloem (Passiflora). Die bloeit dan wel niet met Pasen, maar de naam Passiebloem verwijst naar het lijden van Jezus. Als je het hart van de bloem bekijkt, dan zie je daarin een zwart kruisje. Het woord “passie” betekent oorspronkelijk lijden. Pas veel later is het woord “passie” gedevalueerd via hartstocht (crime passionnel!) naar hobby (mijn passie is ….). Een van mijn vroegere werkgevers gaf alle medewerkers eens een zakje passiebloemenzaad, opdat we met passie zouden werken.

En dan bloeien er nu ook volop lichtroze Pinksterbloemen (Cardamine pratensis). Die bloeien eigenlijk altijd ruim voor Pinksteren. Waarom ze dan geen “Paasbloemen” heten? Dat is het mysterie, dat je nu met Pasen volop kan zien in bermen en weilanden. Ik wens jullie fijne Paasdagen.

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Paasbloemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.