De dovenetel

Om deze tijd van het jaar dient zich elke dag wel een nieuw blog aan. Niet dat ik daar steeds tijd voor heb, er moet ook nog getuinierd, gewandeld, gefietst en gewerkt worden. En ook niet tot ieders plezier, sommigen vinden mijn twee blogs per week al erg veel. Maar wat kan het me ook schelen, er is zoveel te zien buiten,

de dovenetel bijvoorbeeld.

Algemeen en overal te zien is de witte dovenetel (Lamium album). Het is een vaste plant die bloeit van april tot oktober en vrijwel overal groeit: bermen, bossen, bouwplaatsen enz. enz. Alleen in Limburg groeit de zeldzame gele dovenetel (Lamium galeobdolon). Zo heb ik dat toch geleerd. Nu was ik onlangs in Limburg, maar daar zag ik alleen de paarse dovenetel (Lamium purpureum). Dat is een eenjarige. Hij is niet zeldzaam maar wel veel kieskeuriger dan de witte: hij groeit alleen in vochtige bosgrond. En ik kan je verzekeren: het was daar behoorlijk drassig.

Tot mijn verrassing zag ik onlangs hier in het bos een heleboel gele dovenetels staan. He, die zijn toch zeldzaam en alleen in Limburg te vinden? Toch even afstappen: ze zien er wel een beetje anders uit, het blad is zilverig gevlekt. Na even zoeken thuis blijkt dit een gekweekte dovenetel te zijn. Hij wordt ook wel Lamiastrum genoemd. Lamiastrum galeobdolon argentatum om precies te zijn. Deze gekweekte gele dovenetel ontsnapte vervolgens uit tuinen en doet het nu bijzonder (misschien wel te) goed in bossen.

Dovenetel en brandnetel

De dovenetel staat vaak in de buurt van de brandnetel (Urtica). In tegenstelling tot de brandnetel brandt de dovenetel niet. Het sap van gekneusde blaadjes werd vroeger gebruikt om de stekende pijn van de brandnetel te verzachten. Zo komt hij aan zijn naam: hij brandt niet en hij dooft de pijn. Je zou dat natuurlijk nog steeds kunnen proberen.

Brandnetelsoep, brandnetelkaas en brandnetelthee zijn langzamerhand best bekend. Veel minder bekend is dat je dovenetel op dezelfde manier kunt gebruiken, al bevat brandnetel meer vitamine en bloedzuiverende stoffen. Van de dovenetel kun je ook de bloemetjes eten (rauw) en nog een voordeel: je kunt ze gemakkelijker plukken. Ik vond een recept voor lasagne met laagjes kaas, tomaat en dovenetelblad. Dit geldt voor de witte en de paarse, de gele schijnen niet lekker te zijn. Ik weet niet of de gekweekte gele (Lamiastrum) ook eetbaar is. En: bij twijfel Niet Doen!

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “De dovenetel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.