De tuin van de goden (deel 2)

In mijn vorige blog “De tuin van de goden”,  liet ik iets zien van de weelde aan wilde planten in Pilion (Griekenland). We bezochten er ook drie tuinen, alle drie verschillend van karakter. Je moet hierbij niet denken aan de Engelse tuinen. De afgelopen winter was ongebruikelijke streng geweest, wat invloed op de tuinen had. Trouwens niet alleen daar, langs de kant van de weg stonden veel bevroren oleanders. En ook olijfbomen hadden flinke vorstschade.

De tuinen 

De eerste tuin was aangelegd met terrassen tegen een helling op. Door die terrassen had je een mooi overzicht op de tuin. Grote bossen salie werden druk bezocht door hommels en bijen. Naast de gewone paarse salie stond er ook een Griekse soort, die wit bloeide. En er waren tropische planten, zoals een bananenboom, die ook flink van de vorst te lijden had gehad.

De tweede tuin was aangelegd rond een olijvengaard. Op de plek waar het huis moest komen, had een zeer oude olijfboom gestaan, die met succes verplaatst was. De tuin was nog een beetje leeg. Maar de irissen en artisjokplanten waren reusachtig; ook de kippen waren niet bepaald klein.

De derde tuin, lag juist weer erg laag. We moesten er voor afdalen langs een smal stenen pad, onderweg werd de grond steeds natter. Al die stroompjes water maakten deze tuin tot de groenste tuin. Ik zag varens, daslook, lelietjes-van-dalen en veel blauwe akeleien. Er stonden tamelijk veel bomen: een sering en een zakdoekjesboom (davidia involucrata) stonden in bloei. Daarnaast waren er een lindeboom, ginkgo biloba en paulownia tomentosa (De Anna Paulownaboom, genoemd naar de vrouw van Koning Willem II) die nog niet bloeiden.

Ondanks dat dit geen toptuinen waren, heb ik wel bewondering voor de eigenaars gekregen. Tuinieren in Nederland is soms niet makkelijk. Maar tuinieren in zo’n extreem klimaat met droge hete zomers en winters die soms behoorlijk streng zijn is echt een uitdaging. En dan nog het gesjouw helling op en af met je spullen.

In mijn volgende blog wil ik jullie nog een paar bijzondere bomen laten zien.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.