Intussen in de tuin

Allemaal leuk en aardig, die Griekse plantjes, vlinders en tuinen. Maar ik heb zelf ook nog een tuin. Met vakantie gaan in het voorjaar vind ik altijd een beetje lastig. Want hoe zal het in die tijd met de tuin gaan? Nou, met sommige planten goed en met andere minder.

De aardbeien staan al te bloeien. Dat is het grote voordeel als je een nieuw aardbeienbed maakt in het najaar. Dan heb je in het volgend jaar gewoon vruchten. Als je ze pas in het voorjaar verplant, bloeien ze later en heb je ook later aardbeien. De rabarberstelen zijn nog wat kort, maar ik heb er toch al van kunnen eten. De oostindische kers komt weer overal op, altijd veel te veel. Een paar handenvol van die jonge blaadjes heb ik in een omelet verwerkt. Lekker met gekookte asperges. (Niet uit eigen tuin.)

de aardbeienplantjes eind maart

Voor ik vertrok kwamen net de meiraapjes en de eerste uitjes boven de grond piepen. De uitjes zijn gegroeid, maar helaas, op de plek van de meiraapjes staan slechts een paar aangevreten blaadjes. Dus ik heb opnieuw gezaaid. De pastinaken staan nu boven de grond, nu maar hopen dat die het er beter van af brengen.

De zaailingen in de vensterbank hebben het allemaal overleefd, dankzij de goede zorgen van Joyce en Conny, die elke dag Kaatje kwamen voeren en knuffelen. Inmiddels staan de meeste in de schuur om “af te harden” zoals dat heet. Normaal gesproken had ik eind april al een en ander uitgeplant, maar ja die nachtvorst….

Afgelopen dagen heb ik bietjes gezaaid en pluksla. Nu zit ik nog te twijfelen over kapucijners. Eigenlijk heb ik er geen plek voor, maar ze zijn wel leuk en lekker, dus misschien één rijtje?

eind april, bietjes gezaaid en straks boontjes

De blauwe druifjes zijn vrijwel uitgebloeid, er staan nu volop akeleien te bloeien en nog steeds de judaspenning. De meeste tuinkruiden zijn er weer. De salie heeft net een eerste bloemetje, de kervel en de lavas zijn nu al reusachtig geworden. Voor ik wegging dacht ik nog: misschien moet ik een stuk van de lavas afsteken, maar was er niet meer toe gekomen. Met een paar handen lavas en kervel en een rest asperges maakte ik een lentesoepje. Tijm en rozemarijn hebben de winter niet overleefd.

De clematis (een rozebloeiende montana) heb ik fors teruggesnoeid, zodat hij weer nieuwe groene uitlopers kan maken. Want op de kale takken kwamen geen bloemen meer.

 

Nog even geduld: vanaf half mei kan alles naar buiten.

 

 

Advertenties

5 gedachten over “Intussen in de tuin

 1. Ja, het is ook heerlijk. Maar ik doe het ook voor het plezier van het wroeten in de grond en alles langzaam te zien groeien.

  Like

 2. Ik vertek toch liever nu op vakantie (de komende week, jeuj) en dan staat de helft van de plantjes al in de grond en de andere helft hebben niet veel zorgen nodig, behalve wat water van de buurman. Ik vind het minder leuk om in volle oogsttijd weg te zijn… Ofwel is werkelijk ALLES geoogst en er niet meer over ofwel durfden ze niet oogsten en is het kapot aan de plant en bloeit die plant ook niet meer verder… Ik heb het beide meegemaakt, nee, dan blijf ik liever thuis, haha!

  Like

  1. Nee zeg, in de zomer als er geoogst kan worden moet je ook niet lang weg zijn. Ik heb dat ook wel meegemaakt. Dan laat ik zien waar wat staat en pluk gerust een courgette of bessen. Maar nee, het is alsof ze dat niet durven. Terwijl voor iemands tuin zorgen zo leuk kan zijn. Fijne vakantie gewenst!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.