De tuin van de goden (deel 3, slot)

De bomen

Ik weet veel te weinig van bomen. Natuurlijk sommige bomen kent iedereen wel: de berk met zijn witte stam, de paardenkastanje met handvormig blad, de plataan met zijn gevlekte, ietwat bladderende stam en ook olijfbomen met hun knoestige stammen zijn goed herkenbaar Verder vind ik het toch moeilijk. Behalve als de bomen in bloei staan, dan herken ik er ineens veel meer. De zakdoekjesboom, die ik in mijn vorige blog noemde, had ik nooit herkend zonder die typische witte flodderige bloemen die echt op zakdoekjes lijken.

In Griekenland stonden veel bomen in bloei. Langs de weg zag het geel van de brem en paars van de judasboom (cercis siliquastrum) zie foto hierboven. De paardenkastanje stond vol met “kaarsjes” en seringen stonden te geuren.

De tamarisk (Tamarix) met grijze veerachtige blaadjes en lichtroze bloemen, zie je vooral langs de kust (foto links). Soms bijna met de voeten in het water. Dat kan omdat hij bestand is tegen zout water.

Nog een bijzondere boom is de kralenboom (Melia azedarach), ook wel Indische sering genoemd. Deze boom bloeide niet, maar hij was herkenbaar aan ronde vruchten.  De kern van deze vrucht werd vroeger gebruikt voor het maken van rozenkransen, vandaar de naam kralenboom. Hij komt oorspronkelijk uit Azië, maar is nu overal rond de Middellandse Zee te vinden.

 

Tot slot nog een woordje over de “1000-jarige plataan” in het dorpje Tsagaradas. Deze plataan is gigantisch groot. Om hem te ondersteunen is er een zuil gebouwd onder een van de takken. Hij is echt indrukwekkend, de takken zijn zo dik en verweerd, dat het op olifantshuid leek.

de 1000-jarige plataan, rechts achter de vrouw met het rode jasje staat de zuil.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.