NS wandeling Hierdense Poort

Afgelopen zaterdag liep ik een deel van de nieuwe NS-wandeling “Hierdense Poort”. De wandeling is 20 km en eindigt in Harderwijk, maar tussentijds de bus nemen is mogelijk. Hij begint in Nunspeet bij het “Veluwetransferium”. Vanaf de toren (30 m. hoog) had ik een mooi uitzicht over een deel van de Veluwe. Daarna het bos in. Op het eerste stukje kwam ik veel andere wandelaars tegen want het “Veluwetransferium” is startpunt voor allerlei wandel- en fietsroutes.

Er waren ook al veel meikevers op pad, met hun rugschildje zo mooi glanzend als vroeger mijn zwarte lakschoentjes. Ik passeerde een grote mierenhoop op een omgevallen boom. Het was een enorm gekrioel, terwijl een mierennest toch een goed georganiseerde gemeenschap is. Even verderop zag ik een groepje bosmieren druk bezig een meikever te verslepen. Je denkt dat mieren alleen zoetigheid eten, maar bosmieren eten ook plantenresten en klein aas. Arme meikever, zo’n kort leven, het was nog maar 6 mei.

Na een wandeling langs bos en hei stond ik opeens voor een behoorlijk duin. Eerst de klim tegen het duin op: los zand, bij elke stap zakte ik een halve stap terug. Eenmaal boven ligt daar een enorme zandvlakte voor je: het Hulshorsterzand. Nu ken ik de Soesterduinen goed, toch is het elke keer weer een verrassing om ineens midden in het bos op zo’n zandvlakte te stuiten. De route gaat er dwars overheen en dat was een pittig stukje. Ik zou dat niet graag hartje zomer doen.

Na het zand ging de route verder langs akkers en over het terrein van De Essenburgh. Overal in de berm bloeiden bloemen: fluitekruid, hondsdraf, een heleboel erepijs (ik denk de grote- of akkerereprijs) en dagkoekoeksbloemen. (Ik dacht eerst robertskruid, maar Eric wees me er op dat het waarschijnlijker een dagkoeksbloem is, want robertskruid heeft maar 5 bloemblaadjes.)  Na De Essenburgh nam ik de bus. Volgens de routebeschrijving had ik 12 km. afgelegd, maar het voelde als veel langer. Misschien vanwege het zand? In de bus sprak ik 2 mannen die ook erg verbaasd waren dat ze zo lang gedaan hadden over een wandeling van 12 km.  Maar het is een mooie wandeling met veel afwisseling.

Veel tips over mooie wandelingen vind je op het blog van Vera: https://verawandelt.wordpress.com/

Op de Wandelzoekpagina kun je heel veel wandelroutes, zoals Groene Wissels en NS-wandelingen, downloaden: wandelzoekpagina

ereprijs en dagkoeksbloem

 

 

 

 

 

Advertenties

6 gedachten over “NS wandeling Hierdense Poort

  1. Ha Stien, die roze bloem op de foto hebben we op tuinreis in Engeland ook veel gezien, mooi in combinatie met velden vol bluebells (boshyacinten). Ik riep dat het Silene was, familie van de blaassilene. Gerda riep dat het koekoeksbloem was. Het ging er mij niet echt om, maar we hadden allebei gelijk ;-).
    Als ik zo op de foto afga lijkt dit dezelfde plant te zijn, om precies te zijn de dagkoekoeksbloem.

    Like

  2. Ha Eric, je brengt me aan het twijfelen, maar ik denk dat je gelijk hebt. Want Robertskruid heeft minder bloemblaadjes, zie ik nu. Ik ga het aanpassen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.