Over harlekijntjes en serapias

Harlekijntjes (Orchis Morio)

Een van mijn allereerste blogs (4 aug. 2016) ging over orchideeën. Over mijn verrassing orchideeën te ontdekken op een plek waar voorheen altijd heide stond. Voor mij hebben orchideeën iets exotisch. Ik voel me een beetje “uitverkoren” als ik ze zomaar in het veld te zien krijg. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer gebieden waar ze groeien, meestal zijn dat natte terreinen.

Tongorchis (Serapias)

In Pilion, Griekenland zag ik veel meer soorten orchideeën. En niet alleen op natte grond, ook op droog terrein, tussen stenen en grind. Je moet er wel oog voor krijgen, want ze zijn niet groot. Soms staan ze verscholen in het hoge gras. Maar als je ze eenmaal gezien hebt, dan ga je er steeds meer zien,  in verschillende vormen en kleuren.

Orchis Provincialis en Orchis Italica

Ik heb genoten en er een heleboel gefotografeerd en natuurlijk heb ik geprobeerd de namen te onthouden of op te zoeken. Maar dat valt nog niet mee, er zijn zoveel variëteiten! Ik put troost uit het gidsje van Garden Tours waarin staat: “Het orchideeëngeslacht Ophrys is zeer soortenrijk en er ontstaan voortdurend nieuwe hybriden, die soms tot soort verheven worden.(…..) Pin jezelf niet teveel vast op de correcte naam, maar geniet… Die namen veranderen namelijk nog wel eens. Dat heb je met zulke moeilijke groepen, waar veel op elkaar lijkt.” Daarom laat ik hier gewoon wat mooie exemplaren zien met daarbij zo goed mogelijk de naam. Ik houd me natuurlijk aanbevolen voor aanvullingen en correcties.

Ophrys Scolopax

Ophrys Reinholdi

Over de bloemetjes en de bijtjes……

Wat alle Ophryssoorten gemeen hebben is dat ene gevlekte kelkblaadje. Daardoor lijken ze op hommels of bijen. Dat heeft zijn nut bij de bestuiving. De bij of hommel “denkt” nl dat hij echt met een soortgenoot te maken heeft en probeert met de bloem te paren. Op die manier wordt het stuifmeel overgebracht van bloem tot bloem. We zagen een filmpje waarop je dat goed kon zien, ik had met de arme bij te doen. Maar effectief is het wel!

Dat filmpje zagen we in het piepkleine orchideeëncentrum, waar een groep bevlogen vrijwilligers werkt aan inventarisatie van soorten, maar ook aan bewustwording hoe bijzonder rijk de natuur hier is en hoezeer de moeite waard om te behouden. (Centre for research and protection native orchids of North Pelion) De website is hoofdzakelijk in het Grieks.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Over harlekijntjes en serapias

  1. Wauw! Sommigen herken ik niet eens als orchideeën. Prachtig zijn ze.
    Leuke weetjes van de hommels.

    Zelf ben ik niet zo goed met deze planten, mijn oma echter wel. Ik geniet ervan als ik bij haar ben.

    Groetjes, Jeanine.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.