Intussen in de tuin (2)

Het wordt weer eens tijd voor een kleine update, om deze tijd van het jaar gaat alles in de tuin best snel.

De judaspenning is uitgebloeid en heeft de groene schijven gevormd waarin het zaad zit te rijpen. Als jullie dit lezen, is het bovenstaande plaatje niet meer te zien. Ik heb de meeste judaspenning eruit gehaald om plaats te maken voor broccoli. Een paar planten zijn blijven staan, om zich uit te zaaien. De rest staat binnen op tafel. De akeleien blijven, ze bloeien nog te mooi. Maar als ze uitgebloeid zijn, moeten er ook daarvan een paar weg, het worden er teveel.

Dit jaar wil ik een tuin op kleur met rood-paars tinten. Ik heb paarse bonen en paarse broccoli (het zaad dat ik meebracht uit Japan). Ik heb kapucijners, bietjes, meiraapjes en rode koolrabi. Dat alles gecombineerd met prachtig donkerrode dahlia’s. Daarbij wil ik nog rode tuinmelde zaaien, tot nu toe heb ik die niet kunnen vinden. Maar ik heb zaad besteld en hoop dat het nog een beetje op tijd komt. Voor de vrolijke noot: tomaten, paprika’s, afrikaantjes, oostindische kers, goudsbloem en klaprozen.

Ik verheug me op alle kleuren die er straks te zien zijn. De eerste bietjes en de eerste boontjes komen boven. Ik kijk ze bijna uit de grond. Ik hoop dat ze blijven leven.

Het is lekker om al iets uit eigen tuin te eten: salade met rucola bijvoorbeeld. Van de oostindische kers heb ik afgelopen week pesto gemaakt, want er blijven maar zaailingen opkomen. Is het dan allemaal gloria? Nee,natuurlijk niet!

De rabarber valt tegen dit jaar, hij blijft klein.Misschien door de droogte, misschien staat hij op een verkeerde plaats. Hoewel, vorig jaar stond hij daar ook en toen deed hij goed en had ik zoveel dat ik er zelfs  jam van kon maken.

In de salie zit luis. Ik zag er ook lieveheersbeestjes bij, dus ik hoopte dat dat zou helpen, want die lusten graag luizen. Maar helaas, ze waren met te weinig en toen ik er eentje terugzette op de plant werd hij meteen aangevallen door mieren. Die zagen natuurlijk hun “melkkoetje” bedreigd. Luizen scheiden een zoetige stof uit en mieren “melken” die luizen. Zie je mieren in je planten, dan zijn de luizen nooit ver weg. Ik heb de toppen er maar uitgeknipt en hoop dat ze het zo redden. Een laatste optie is nog  sproeien met een mengseltje van spiritus en zeepsop. Dat helpt meestal wel, maar ja, dan kun je er voorlopig niet van eten…..

Wordt vervolgd maar weer.

Advertenties

Een gedachte over “Intussen in de tuin (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.