Schapenvacht

Onlangs heb ik een schapenvacht gekocht. Mensen die mij kennen glimlachen nu misschien, omdat ze weten dat ik iets met schapen heb. Ik wist eigenlijk direct welke vacht ik wilde: een mooie volle stevige vacht, bruin met wit. Hij voelt lekker aan, een beetje stug, niet al te zacht. Schapen zijn niet echt aaibaar: hun vacht is stug en vettig. Zelfs bij lammetjes is dat zo, al zijn ze ook vertederend. Het zijn kuddedieren: als er een schaap over de dam is…… Daardoor zou je kunnen denken dat schapen een beetje dom zijn. Maar schapen hebben ook iets onverzettelijks. Een schaap op je pad gaat echt niet zomaar voor je opzij, maar kijkt je onderzoekend aan, alsof het in overweging neemt om een stapje opzij te doen. En misschien doet het dat, misschien ook niet. 

Ik vind het leuk dat schapen ingezet worden voor begrazing van wegbermen en andere stukken land, soms middenin de stad. Daardoor kom ik ze regelmatig tegen. In “Het herdersleven” beschrijft James Rebanks het leven van schapenboeren in het Lake District. Het is een heel oude manier van schapenhouden, volgens een traditie die teruggaat op – naar men zegt – oude vikinggebruiken. Ze hebben er ook woorden voor die eerder teruggaan op een Scandinavische taal, dan op de Engelse. Yows voor ooien en fell voor berg (vgl. het Oudnoorse fjall). Het Herdwickschaap, dat het beste bestand is tegen het ruige gebied en de weersomstandigheden,  is genetisch verwant met schapenrassen uit Zweden, Ysland en Finland.

Het boek beschrijft een leven met de seizoenen. De zomertijd wanneer schapen omhoog gebracht worden naar de gemeenschappelijk fell. Zo kan het gras beneden, dat van betere kwaliteit is, bewaard worden voor de winter. Een barre winter waarin soms schapen bezwijken onder de sneeuw. Het schapenscheren, de geboorte van de lammeren, het binnenhalen van het hooi en in de herfst de markten. Over het verschil tussen een goede bordercollie (die de schapen opdrijft en bijeenhoudt in vlakke gebieden) en een goede fellhond (die ook met gemak de steilste helling neemt).

Een aparte rol heeft de stadsmens. Op school ontdekt James dat er vroeger al mensen waren die over het landschap schreven, maar niet over de mensen die er wonen en de dingen die zij belangrijk vinden. En eigenlijk is dat nog steeds zo. “Vertel het ze niet jongen” zegt zijn grootvader, “ze zullen alles verpesten”. Ik moet denken aan de irritatie van mijn broer over stadsmensen die “lekker landelijk” willen wonen en “voor de rust” een huisje op het platteland kopen. En dan niet bedenken dat die leuke landelijke haan in de zomer niet om acht uur maar om half vijf begint te kraaien. Of klagen als in de zomer de boeren ’s nachts met helverlichte combines doorwerken om het gewas van het land te krijgen voor de regen valt.

Het boek beschrijft het leven van de schapenboeren nuchter, zonder romantische opsmuk, met veel liefde voor hun vakmanschap. Een manier van leven die onder druk staat. En misschien net op tijd is vastgelegd door James Rebanks in “Het herdersleven“.

  

Foto’s van schapen in De Meije en in De Treek;
foto’s onder: een leblam, dat verstoten was door de moeder, raakte gehecht aan de hond, die trouw meekwam als het de fles kreeg.

 

 

Advertenties

6 gedachten over “Schapenvacht

 1. Schapen zijn heel schattig! Helemaal mee eens. Afgelopen weekend heb ik me vermaakt met het kijken naar springende en blije lammetjes. Super leuk dat jonge spul in de wei. De moeders zijn onverstoorbaar. Prachtig.

  Fijn weekend.
  Jeanine.

  Liked by 1 persoon

 2. leuk , jouw liefde voor schapen. ik zag laatst een erg mooie film over 2 schaapherders op de grens van zwitserland en frankrijk.

  het is echt een aanrader. de naam van de film is “winter nomads”

  groetjes, marja

  Like

  1. Ha Marja, ik ga die film eens opzoeken. Heb er nooit van gehoord Ik heb een paar jaar geleden wel de film Rams gezien, over 2 schapenboeren (broers) op IJsland. Was ook heel mooi.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.