Intussen in de tuin (3)

Eind juni, de zomer is begonnen. Hoewel, zomers weer was het al de hele maand. Mijn tuin staat er mooi bij. Elke avond trouw water geven is beloond: de tuin is vol beloften:

 • De Japanse wijnbes heeft gebloeid, binnenkort verwacht ik de eerste vruchtjes.
 • De kapucijners beginnen te bloeien. Dat is laat, maar ik heb ook erg laat besloten dat ik toch een plekje voor kapucijners ging vrijmaken. Ik laat ze klimmen tegen een geïmproviseerd klimrek van stokken en takken waartussen ik touw heb gespannen om zich aan te kunnen hechten. Met een beetje hulp door aanbinden, doen ze dat ook.
 • Bij de koolrabi zie ik het beginnetje van een knol boven de grond komen. Rode koolrabi groeit langzamer dan witte. Vorig jaar werd het niks, maar nu ziet het er mooi uit.
 • Van de drie pompoenplanten zijn er twee flink gegroeid en ze bloeien al een paar weken. Bij allebei zie ik al een klein beginnend pompoenbolletje.
 • De paarse boontjes bloeien. Dit is nog steeds een avontuur: het enige dat ik weet is dat ze paars zijn en dat het “bush beans” zijn. Dat staat op het zakje, de rest is in het Japans. Toch bleven ze maar groeien, het lijken wel klimbonen. Ik ben benieuwd of de groei stopt nu ze bloeien, anders zal ik ze toch moet gaan steunen.

boontjes, afrikaantjes en lavendel. Op de achtergrond de japanse wijnbes

Pech heb ik met de meiraapjes. De eerste plantjes waren allemaal opgegeten door de slakken. Eind april heb ik een tweede keer gezaaid. In plaats van een knol te vormen schieten ze nu direct omhoog de lucht in. Ook de uien zijn geen succes. Dat is altijd moeilijk: uien op zand, maar ik wilde het weer eens proberen.

Nog steeds veel luis op de planten. De oostindische kers en goudsbloemen nemen daarvan een flink deel voor hun rekening. De groente is bijna nog geheel luisvrij. Waarmee voor mij toch weer bewezen is dat deze bloemen de andere planten in hun buurt luisvrij houden.

Broccoli, oostindische kers en een bloeiende pastinaak van vorig jaar.

Tot slot: een tip voor wie geen tuin heeft: zaai pluksla in een bloempot. Je hebt altijd verse blaadjes sla en als je het regelmatig afsnijdt of -plukt, groeit het weer aan. Het kan vrijwel overal, bij voorkeur op een plek met een een beetje schaduw. Heb je alleen een plek in de volle zon en wordt het er bloedjeheet? Dan kun je beter tomaten planten, die doen het ook heel goed in een pot. Er zijn tomatensoorten die je zelfs niet hoeft te dieven (de zijscheuten eraf trekken). Dan hoef je alleen nog bij droog weer water te geven. En dat doe je toch met liefde voor je eigen tomaatjes?

Advertenties

4 gedachten over “Intussen in de tuin (3)

 1. Wat ziet het er weer heerlijk en prachtig uit! Ik heb pas een tomaatje uitgeknepen in zwarte aarde. Kwam prima op, ik ben benieuwd hoe het gaat smaken.
  De rucola is hier ineens helemaal doorgeschoten. Binnenkort handenvol zaad 😉
  Geniet maar buiten! Goed weekend en lieve groet,

  Liked by 1 persoon

 2. O ja, tomaten zijn eigenlijk heel makkelijk. Ik heb ook weer uitzaaiers in de tuin. De rucola staat bij mij in een bak in de schaduw, anders gaat hij heel snel bloeien inderdaad. Fijn weekend ook!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.