Struinen in de tuinen

Afgelopen weekend stond voor mij helemaal in het teken van tuinen. Zaterdag “Opentuinendag” in Utrecht en zondag “Struinen in de tuinen” in Amersfoort. In Utrecht waren tuinen te bezoeken die je normaal niet ziet en soms niet zou vermoeden midden in de stad. In Amersfoort ging het om optredens van koren, bandjes etc. in tuinen. Van soulkoor tot chansons. In totaal heb ik zo’n 25(!) tuinen gezien (ook hele kleine). Schrik niet, ik ga ze niet allemaal bespreken. Er zijn wel een paar trends te ontdekken.

De formele tuin

Dit type tuin is door buxushaagjes in vakken verdeeld. Er zijn tuinbeelden, grote sierpotten en – als de ruimte dat toelaat- een gazonnetje. Sommige waren zo klein, dat je er eigenlijk alleen maar in en uit kon. De plantkeus zou ik “veilig” noemen: hortensia’s en geraniums ontbraken nooit. En hoewel ik veel bewondering heb voor de toewijding van de eigenaar, vind ik het toch saai. Non, rien de rien, non je ne regrette rien.

De pandhoven

Pandhoven zijn tuinen bij kerken of kloosters. Meestal begonnen als kruidentuin met vnl. medicinale planten. Dankzij de grote kerkendichtheid in Utrecht zijn er ook nogal wat pandhoven bewaard gebleven. De foto hierboven is van de Pandhof van St. Marie, die is openbaar toegankelijk via de Mariaplaats. De tuin was vervallen maar is nu dankzij een buurtinitiatief opgeknapt. Er zijn nog wat kruiden te vinden: lavas, marjolein, kaardenbol bijv. maar hoofdzakelijk staan er sierplanten in. Zoals de onvermijdelijke, maar altijd fleurige stokrozen: volgens mij dè stadsplant. Dit zijn heerlijke plekken om even rustig te zitten. Come under the sycamore tree, don’t let the blues pull you down…..

De gezamenlijke tuin of de buurttuin

Door ieders stukje achtertuin bij elkaar te voegen, ontstaat een grote tuin met vele mogelijkheden. We zagen een paar leuke voorbeelden. Een tuin met een prachtige lindeboom, die geurend in bloei stond en een grote vijver met waterlelies. Of buurttuinen waar naast bloemen ook groente en fruit werd geteeld. Zit- en speelhoekjes horen echt bij dit type tuin. 

Tuinen bij openbare gebouwen

We zagen tuinen bij een hotel, een universiteitsgebouw, de volksuniversiteit en een studentensociëteit. Ze waren zeer verschillend van karakter, maar allemaal met veel plek om te zitten. De “tuinman” van hostel Strowis (Boothstraat in Utrecht) gaf een enthousiaste toelichting. In de oude waterput is zelfs een vroedmeesterpad gesignaleerd. Het geveltuintje inspireerde mij om zoiets ook te proberen. (Ben nog niet begonnen). De privé-leef-tuin

Helemaal La vie en rose. Het leuke van deze tuinen is dat ze zo helemaal de persoonlijke smaak van de eigenaars weerspiegelen. Soms waren ze bijna onvindbaar door kruip- en sluipdoorsteegjes, soms ging je door een lange gang die vol hing met schilderijen. Soms piepklein, soms groot, zoals een tuin die ik al eerder liet zien in “Een tuin als toegift“: de tuin van huis Zuylespiegel.  Ik wilde hem zeker nog een keer zien, het blijft verrassend zo’n tuin aan te treffen midden in de stad.

Het is altijd weer leuk om andere tuinen te bekijken. Om te bewonderen, om ideeën op te doen of om je eigen tuin meer te waarderen, het is helemaal een bonus als er ook nog mooie muziek bij is. En ach wat maakt een beetje regen dan uit. On and on the rain will fall like tears from a star. On and on the rain will say how fragile we are…..

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

6 gedachten over “Struinen in de tuinen

  1. Wij zitten op een keerpunt in ons leven en wonen tijdelijk in het huis van mijn schoonmoeder, die onverwacht overleden is. Ons eigen huis staat te koop. Afgelopen maand hebben we besloten om zodra ons eigen huis verkocht is in het noorden van het land een huis te zoeken met weer een flink stuk grond erbij om heerlijk in te gaan genieten. Als ik jouw foto’s zie dan krijg ik er zo veel zin in! 😀

    Liked by 1 persoon

  2. Die onderste is wel heel bijzonder! Het doet me denken aan de botanische tuinen die ik zag bij de universiteiten van Oslo en Bergen in Noorwegen 🙂 Nu alles in bloei staat is het heerlijk om daar rond te lopen.

    Like

  3. Je was daar in de botanische tuinen? Wat Leuk. Als je daarover een gastblog wil schrijven, welkom! Die laatste tuin zag ik vorig jaar ook tijdens festival oude muziek, toen was er een fringeconcert.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.