Arboretum Trompenburg in Rotterdam

De oudste botanische tuinen waren oorspronkelijk verbonden aan een universiteit, zoals die in Leiden of Utrecht. Later sloten ook andere tuinen zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Zo ook Trompenburg in Rotterdam (Kralingen). Ik was er nog nooit geweest, maar onlangs combineerde ik een bezoek aan de Kunsthal met een bezoek aan Trompenburg. De tuin was veel groter (8 ha) dan ik had verwacht zo midden in de stad, je hoort de trams langsrinkelen.

Zachte berk (Betula pubescens utricifolia)

In de 19e eeuw, de opkomst van de Rotterdamse haven, bouwden rijke havenbaronnen hun buitenplaatsen aan de rand van de stad. In die tijd was het modern om bomen en planten uit verre landen in je tuin te hebben, zo ontstonden er bijzondere verzamelingen. Trompenburg is gevormd door een aantal tuinen, die oorspronkelijk behoorden bij deze buitenplaatsen, samen te voegen. Het arboretum heeft een parkachtige sfeer. Via slingerende paden en bruggetjes wandel je van de ene “tuin” in de andere. Een totaal andere botanische tuin dan die in Utrecht die juist heel systematisch is ingericht.

Het accent ligt nog steeds op de bomen. Ik zag een metasequoia met takken tot op de grond en een oeroude (Zweedse) berk met allerlei uitstulpingen. Maar er staan ook 700 verschillende rododendrons, er is de nationale hostaverzameling van 500 hostasoorten en er is een woestijnkas met cactussen en vetplanten.

Chinese watercipres (Metasequoia glyptostroboides “Ogon”)

De tuin heeft veel water, sloten met bruggetjes en vijvers. En er was  een veldje waar schapen graasden onder een enorme rode beuk. Er is een eenvoudig theehuis (met heerlijke worteltaart) en achter een muur in een donkere hoek ontdekte ik een kwekerij voor shiitakes op eikenstammetjes. Eikenstammetjes speciaal voor dit doel zijn te koop in het winkeltje bij de ingang.

De rododendrons en ook veel andere planten waren al uitgebloeid, dat leverde soms mooie zaadbollen op, zoals die van de kaardenbol. Ik heb lang niet alles gezien. Ik vond het weer te mooi voor de woestijnkas en ik wilde ook gewoon af en toe op een bankje zitten en een poosje om me heen kijken. Ik ben vast van plan om bezoekjes aan een Rotterdams museum vaker te combineren met arboretum Trompenburg. In de herfst, als de bomen verkleuren, zal het hier ook prachtig zijn. En in het voorjaar bloeien er stinzenplanten.

 

Omdat 2017 is uitgeroepen als “Jaar van de Botanische Tuinen” verscheen er een boek met beschrijvingen van de 25 tuinen die bij de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen zijn aangesloten. (“Botanische Tuinen in Nederland”, uitg. Natuurmedia, te koop in de tuinen en in de boekhandel).

Meer over Trompenburg: website Trompenburg

Advertenties

4 gedachten over “Arboretum Trompenburg in Rotterdam

 1. Lieve Stieneke, Wat schrijf en fotografeer je toch goed.
  Wat lees ik je schrijfsels toch graag.
  plus..wat leuk dat ook werk en uitstapjes of gedachtegangen van anderen
  aan te tikken zijn via jouw blog.
  Dankjewel.Berber.

  Liked by 1 persoon

 2. Dag Stien, wat een prachtige tuin niet?! Wij bezochten deze tuin tijdens een wandeling door Oud Kralingen, dat ook het bezoeken waard is. Je kan uren struinen in de bomentuin. Mijn profielfoto is ook in Trompenburg gemaakt. Groeten Vera

  Liked by 1 persoon

 3. Ikzelf was er ook, ergens vorig jaar, mijn hele bezoek was het grijs en regende het. Maar dat weerhiled me er niet van om het fantastisch te vinden! Het is werkelijk een prachttig arboretum en als ik nog eens in Rotterdam ben staat dit vast en zeker op mijn to do-lijstje!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.