Heidetuin Von Gimborn arboretum in Doorn

Augustus, de heide bloeit weer paars. Want heide is paars toch? Natuurlijk, er zijn ook witte heideplantjes, maar het algemene beeld (ook het mijne) van de heide is een paarse vlakte. Totdat ik onlangs een bezoek bracht aan de heidetuin in het Von Gimborn arboretum in Doorn. Er ging een wereld voor me open, zoveel soorten heide. 

de heidetuin; niet alleen paarse heide

Droge en natte heide

De meeste heidevelden in ons land zijn droog en liggen op zandgrond; de gewone witte of paarse struikheide (Calluna vulgaris) doet het daar goed. Daartussen staat soms wat dopheide (Erica tetralix). Van oudsher zijn er in ons land ook natte heidegebieden, op veengrond. Je vindt ze vnl. nog in Drenthe. Veel zijn verdwenen: door ontginning, want ze leverden goede landbouwgrond op, maar ook door de lage grondwaterstand. Op een nat heideveld groeit geen struikheide, maar hoofdzakelijk dopheide. Op sommige plaatsen probeert men door vernatting deze heide weer terug te brengen. Zie ook mijn blog orchideeën op de hei?

De heidetuin

In de heidetuin staan ook soorten die je niet zomaar langs de weg vindt. Het informatiepanel noemt behalve de struik- en de dopheide de volgende hoofdsoorten: lavendelheide (Andromeda), kraaiheide (Empetrum), Ierse heide (Daboecia). Van deze soorten zijn er dan ook weer ondersoorten te zien. Ik zag vooral veel Ericasoorten. Bijvoorbeeld voorjaarsheide (Erica x darleyensis) die bloeit in het vroege voorjaar. En sneeuwheide (Erica carnea) bloeitijd november-februari.  

Af en toe duizelde het me, al die namen van soorten en ondersoorten. Echt verwarrend vond ik de Ierse heide (Daboecia), nauw verwant aan de dopheide, en de Irish lemon (Erica x stuartii). Allebei komen ze oorspronkelijk uit Ierland, waarom dan die 2 soortnamen? Ik heb het niet kunnen ontdekken. Als iemand het wel weet, hoor ik het graag.

  

Ierse heide (Daboecia) en Irish lemon (Erica x stuartii)

Een soort wil ik nog laten zien, omdat hij zo anders is dan de anderen: de boomheide (Erica arborea). Afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee en Afrika. Het waren meer struikjes dan bomen; maar wel hoger dan de struikheide. 

boomheide (Erica arborea)

Ik blijf de paarse heide prachtig vinden. Wil je eens wat anders zien, dan is een heidetuin een goed alternatief. Er zijn natuurlijk meer heidetuinen, bijvoorbeeld in Driebergen en Bergen op Zoom. Die in het Von Gimborn arboretum is een van de grootste in ons land.

Website: Von Gimborn Arboretum

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Heidetuin Von Gimborn arboretum in Doorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.