De Mookerhei op

Afgelopen weekend stond een wandeling in de Ooypolder op het programma. Met het oog op droge voeten kozen we een hoger gelegen gebied. Want toen ik ’s morgens de deur uit ging, regende het pijpenstelen. Het werd de Groene Wissel over de Mookerheide. We kregen er geen spijt van, wat een prachtige omgeving!

Meteen uit de trein op het stationnetje Mook-Molenhoek, loop je in het groen van het voormalige rangeerterrein. Een trap omhoog en daar ligt de heide. Dat was niet de laatste trap, we zouden nog heel wat klimmen en dalen tijdens deze wandeling. Maar het was het waard: mooie uitzichten over de heide met dramatische luchten, waaruit gelukkig weinig regen viel.

Af en toe gingen we door een klaphek en kwamen we op het terrein van de Schotse hooglanders, “grote grazers” of van schapen, minder grote grazers. De hooglanders lagen midden op het pad, maar ze zagen er zo rustig uit dat we er met een kleine omtrekkende beweging langs konden.

Bij Groesbeek verruilden we de heide even voor het bos, waar al veel paddenstoelen te zien waren. Vooral op boomstronken. Soms ware kunstwerkjes, zoals deze geel met roze. Je zou dit ook zomaar in een museum kunnen zien. Ik dacht even aan kunst van purschuim (zoals bijvoorbeeld Maartje Korstanje maakt). Ik denk dat dit de oranje aderzwam is (Phlebia radiata).

De route ging ook nog langs het Jachtslot Mookerheide, dat een mooi Jugendstil interieur zou hebben. Maar het staat inmiddels leeg, we gluurden door de ramen, er was niet veel te zien. In een van de bijgebouwen zat sinds een week een landwinkel van Natuurmonumenten. Daar sloegen we wat lekkers in voor de terugreis. Met een bocht kwamen we weer op de heide en via een laatste trap weer op het voormalige rangeerterrein. We spotten daar nog even dit bruine zandoogje en een piepklein hagedisje. Geen foto: te snel. En we zagen deze insecten: hoornaars (of toch horzels?)

 

Daarna was het tijd voor de trein terug naar huis.

Op de nu zo vredige Mookerheide is ook veel gevochten. In 1574 was de slag op de Mookerheide en ook in de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten. Na 1639 zijn er verdedigingswerken aangelegd die nog gedeeltelijk te zien zijn (Heumense schans).

(De laatste 3 foto’s zijn van Corinne Simons)

 

 

Advertenties

2 gedachten over “De Mookerhei op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.