Surinaamse spinazie

Af en toe verschijnt er spontaan een plant in mijn tuin. En ik ben altijd in voor een verrassing. Dus als ik de plant niet (her)ken, zet ik hem in een bloempot om te kijken wat het wordt. Deze keer was het een plant met donkergroene blaadjes. Eenmaal in de pot, schoot hij omhoog en in juli begon hij te bloeien met groene aren. Nog steeds leek hij nergens op.

Surinaamse spinazie

Ik vermoedde dat het een uitzaaier was die bij de buren vandaan kwam. Dus toen hij in bloei stond, riep ik mijn Surinaamse buurvrouw erbij. En ja, zij kende hem wel: het was Surinaamse spinazie. Het was niet de bedoeling dat hij zo hoog werd; om de blaadjes te eten knip je ze steeds af tot 5 cm. boven de grond. Maar nu hij zaad ging zetten, moest ik dat zaad zeker voor volgend jaar bewaren. Twee dagen later bracht ze een bakje eten: aardappeltjes met Surinaamse spinazie. Het was lekker pittig, zo pittig dat ik nog steeds niet weet hoe Surinaamse spinazie van zichzelf smaakt. En ik had ook nog geen naam kunnen vinden voor die Surinaamse spinazie.

De botanische tuin bracht de oplossing

Afgelopen vrijdag fietste ik weer eens naar de botanische tuinen in Utrecht. Ik zag de bloeiende grassen, de bessen en de bottels. En opeens stond hij daar: mijn Surinaamse spinazie. Amaranthus retroflexus, subtropisch, uit Amerika. Ernaast stond een andere, prachtig dieprode,  Amaranthus hybridus. 

Er blijken heel veel amarantsoorten te zijn. Een groot aantal is vooral geschikt om te eten.  Engelsen noemen het Chinese spinach, ook kwam ik de naam klaroen tegen. Andere soorten, vooral de dieprode,  hebben een geweldige sierwaarde.

Volgend jaar wil ik Surinaamse spinazie, ofwel amarant in de tuin. De zaadjes begonnen te vallen, ik heb de eerste eraf gehaald, ervan uitgaand dat ze rijp genoeg zijn. Het zaad ziet er uit als couscous en ik las dat het op die manier ook gegeten kan worden. Daarvoor heb ik lang niet genoeg en ik wil zaaien! Misschien eerst nog onder glas. Hoewel, mijn buurvrouw strooit het zaad ook zo in de volle grond.

Ik ben zo benieuwd, ik kan bijna niet wachten tot volgend jaar. Het zaad van de amarant (verschillende soorten) is overigens ook gewoon te koop bij de zaadhandel.

Amaranthus hybridus

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Surinaamse spinazie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.