De herfsttijloos, omdat de herfst toch al begonnen is

De herfsttijloos

Leven van de liefde of de lucht
zij kan het,
 onooglijke bol
opbloeiend uit het niets.

Naaktbloeier en droogbloeier

He, een hele vroege krokus, zou je denken als je ze ziet. Of een hele late natuurlijk. Maar nee, dit zijn de bloemen van de herfsttijloos. Er zijn een paar soorten herfsttijloos: de Colchicum autumnale is een inheemse stinzenplant. Het is een naaktbloeier, dat wil zeggen dat ze bloeit voordat er blad is gevormd. In de herfst is dat meestal geen probleem als de bloemen steun hebben aan gras of, zoals hier, een bodembedekker waar ze tussen staan.

Daarnaast is er nog een soort: Colchicum byzantinum, een droogbloeier. Deze herfsttijloos is echt een klein wonder. De bollen bloeien zonder grond of water, droog op een schaal in de kamer. Toen ik ze een paar jaar geleden voor het eerst kreeg, kon ik het niet geloven. In de herfst leg je de bloembolletjes op een schaal in de kamer en ze gaan bloeien. Na de bloei, voor de eerste vorst, moeten ze dan de grond in. Daar blijven ze de hele winter zitten en in het voorjaar komt het blad, enorm groot blad in verhouding tot zo’n plantje. Dat blad moet blijven staan tot het in de zomer vanzelf afsterft. Niet afmaaien, ook al is het lelijk, het zorgt voor het voedsel van de bollen. In de herfst haal je de bollen uit de grond als je ze binnen wil laten bloeien (een stok of iets anders om hun plek terug te vinden is handig). Je kunt ze ook in de tuin laten staan, maar door regen en wind vallen de bloemen snel om. Voor buiten is de Colchicum autumnale geschikter. Daarvoor geldt ook: de grote bladklomp in het voorjaar laten staan tot het in de zomer vanzelf afsterft. De herfsttijloos is een verwilderingsbol, maar helaas is bij mij het aantal teruggelopen. Verkeerde grond, te weinig zon?

Niet stijlloos

De Nederlandse naam is herfst-tij-loos. Dus niet stijlloos. Tijloos verwijst volgens de meeste verklaringen naar het bloeien buiten de tijd die je zou verwachten.

(Met dank aan Moesblog en VeraWandelt)

 

 

Advertenties

2 gedachten over “De herfsttijloos, omdat de herfst toch al begonnen is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.