El jardín botánico in Valencia en Madrid

Als ik in een stad ben, ook in het buitenland, kijk ik altijd of er een botanische tuin is. Zo langzamerhand heb ik er al veel gezien. In Kyoto bijvoorbeeld, Akureyri of Kopenhagen en vorige week in Madrid en Valencia. De botanische tuin in Valencia is een van de oudste in Spanje: gesticht in 1567 en sinds 1802 op de huidige locatie aan de Calle Quart. Die van Madrid dateert “pas” uit 1755 (verplaatst in 1774 naar Paseo del Prado) en zou de grootste van Spanje zijn. Voor mijn beleving ontlopen ze elkaar niet zoveel qua grootte.

Madrid ligt op de meseta, de Spaanse hoogvlakte, met ijzige winters en droge hete zomers. Valencia ligt aan de kust en heeft een milder, subtropisch klimaat. Dat verschil was duidelijk te zien in de tuinen. In de tuin in Madrid was vrijwel alles al uitgebloeid en verdord, het zag er daardoor wat troosteloos uit.

 

De dahlia’s bloeiden er nog wel. Ooit zijn in deze tuin in Madrid de allereerste dahlia’s in Europa opgekweekt uit zaad meegebracht uit Mexico. In Valencia was de tuin minder dor en alles stond er wat beter bij; ook al was ook hier natuurlijk het meeste al uitgebloeid. Beide tuinen hebben een afdeling kruiden en eetbare planten, zoals een collectie druivenrassen en citrusbomen (foto Citrus maxima pomelo). In Madrid was oorspronkelijk de helft van de tuin bestemd voor kruidenteelt. De koning had bepaald dat inwoners van Madrid die een medicinaal kruid nodig hadden, dit hier gratis kon halen. Beide tuinen hebben een warme kas. In Madrid stonden daar behalve tropische planten ook heel veel cactussen in. In Valencia stonden de cactussen gewoon in de open lucht en dat zag er toch veel mooier uit.

In Valencia was de grootste kas een schaduwkas: met o.a. rozen. De kas is opzij open en heeft een overkapping met zonneschermen. Veel planten die je in de tuinen ziet staan zijn enorm groot. Zie bijvoorbeeld deze Kalanchoe beharensis Drake. Het blijft apart om te zien hoe groot onze kamerplanten in werkelijkheid worden onder optimale omstandigheden.

 

De maand oktober blijkt niet de beste maand te zijn om de tuinen op hun waarde te kunnen schatten. Ik vermoed dat beide tuinen in het voorjaar veel mooier en kleurrijker zullen zijn. Dus laat je niet weerhouden mocht je er in de buurt komen.

Er zijn meer tuinen te bezoeken, parken natuurlijk, maar ook paleistuinen zijn vaak openbaar toegankelijk. Daarover een volgende keer.

PS: ik wil iedereen heel erg bedanken voor de aardige reacties op mijn vorige blog.

 

 

Advertenties

2 gedachten over “El jardín botánico in Valencia en Madrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.