Winterklaar

Dit weekend verzetten we de klok naar de wintertijd. Het gaat kouder worden en het stormde. Op kousenvoeten sluipt de winter dichterbij. Sommige mensen gaan dan hun tuin “winterklaar” maken. Ik vind dat niet zo nodig, na een nachtvorstje is de tuin vanzelf winterklaar. Wel heb ik in de schuur plaats gemaakt voor de planten in potten. Die moesten langzamerhand naar binnen. Het weer was lekker droog en de planten waren niet zo door-en-door nat. Al met al een goede dag om dat te doen. De bijna winterharde fuchsia staat nog buiten. Die redt zich voorlopig nog wel. Hij bloeit ook nog steeds.

Leuk om te zien dat er nog steeds kleur is in de tuin. De afrikaantjes bloeien dapper door. Ze worden alsmaar hoger, in een poging boven de oostindische kers uit te komen? Die bedekken nu het grootste deel van de tuin met grote uitlopers alle kanten op.  Er staan nog wat blauwe bloemetjes van de borage en hier en daar bloeit een leeuwenbekje.

Een van de dahlia’s is omgewaaid. De stokken stonden blijkbaar niet stevig genoeg in de grond en nu ligt hij helemaal ondersteboven. Ik heb nog een bosje dahlia’s kunnen plukken, maar ze worden minder en minder. De aardperen hebben ook last gehad van de harde wind, ze hingen dor en bruin tegen de schutting. Omdat ze toch zijn uitgebloeid knipte ik ze flink terug. Binnenkort maar eens aardperensoep maken. Ook staan er nog wat pastinaken.

Nu de anderen naar binnen zijn, krijgen de potten waar ik bollen in heb geplant een prominentere plaats. Ik heb tulpen, narcissen en blauwe druifjes. Voor binnen heb ik amaryllissen geplant.

Dit is een goede tijd om bollen te planten. Bij mezelf heb ik niet veel plek voor bollen. Zaterdag plantten we met de werkgroep stinsenplanten 2000 (!) nieuwe bollen in park Randenbroek. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen. In het voorjaar gaan we dat monitoren.

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Winterklaar

  1. Bollen planten. Owja! Dat heb ik ook nog op mijn lijstje staan. Wat spannend dat jij je tuin zichzelf winterklaar laat maken. Het is wel logisch dat de natuur dat zelf kan, nog nooit bedacht. Fijne wintertijd gewenst stien.

    Like

    1. Hallo Jeanine, het kan ook niet altijd. Als je kwetsbare planten hebt, moet je ze op tijd inpakken en beschermen. Maar bij mij kan het.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.