Door het land van Don Quichot

Don Quichot (of Don Quijote)

Vorige maand was ik in het hart van Spanje. Dit is de streek waar Don Quichot/Quijote rondtrok, op zoek naar heldendaden. Don Quichot is geschreven door Miguel de Cervantes en verscheen tussen 1605 en 1615. In Madrid staat een groot standbeeld van hem (foto), hij wordt beschouwd als de grootste Spaanse schrijver aller tijden. Hij is alleen bekend door zijn roman (in 2 delen) over Don Quichot. Het is een persiflage op de ridderromans die in de Middeleeuwen verschenen waren: verhalen over rondtrekkende ridders die streden voor de eer van hun dame, goede daden verrichtten en arme jonkvrouwen bevrijdden. Don Quichot heeft zoveel ridderromans gelezen dat hij zich inbeeldt ook een ridder te zijn. Zijn “schildknaap”, Sancho Panza is degene die met boerenslimheid zijn “ridder” uit de nesten helpt.

De Spaanse meseta

De Spaanse meseta (hoogvlakte) is kaal en onherbergzaam. De winters zijn er ijzig koud en de zomers verzengend heet. Als je zo door het landschap reist, dan is het goed voor te stellen dat je dingen gaat zien die er niet zijn. Zoals Don Quichot windmolens aanzag voor reuzen. We wandelden door een gebied vol rotsformaties, met namen als “de hond”.of “de stenen zee”. We kwamen in Teruel, waar ze een museum-met-tombe hebben gebouwd rondom een Romeo-en-Julia-achtig verhaal uit de Middeleeuwen. We overnachtten in stadjes als Albarracin, met huizen die tegen de bergwand geplakt zijn. Of Cuenca, met hangende huizen die deels over de rand van een ravijn hangen.

Een paar van die huizen waren bij elkaar gevoegd tot museum voor moderne kunst. Dit was het allereerste museum in Spanje waar moderne kunst te zien was al in de tijd van Franco. (Franco had niks met moderne kunst). Grappig was dat die kunst, uit 1960 en 1970, nu alweer gedateerd aandeed. We wandelden er over een loopbrug over het ravijn.

We eindigden in Monasterio de Piedra. Een tot hotel verbouwd klooster dat midden in een natuurgebied ligt met grotten, watervallen en beekjes met water dat uit de bergen komt. En dat verwacht je dan weer helemaal niet in dit droge gebied.

 

Advertenties

Een gedachte over “Door het land van Don Quichot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.