Museum van Yvette

Yvette van Boven zou je kunnen kennen van haar tv-programma “Koken met Van Boven”. Hierin kookt ze niet alleen schijnbaar moeiteloos het ene na het andere gerecht. Ze laat ook de herkomst van de producten zien. Ze gaat mee uit vissen, plukt bessen en bespreekt met de groenteteler de prei en de kool. Ik ben fan.

Tot 7 januari 2018 heeft Yvette een mini-museum in het Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2, Amsterdam). Reden voor mij om er weer eens heen te gaan. Alleen al het gebouw van het Tropenmuseum is de moeite waard, met zuilen, grote trappenhuizen en een heel mooi overzicht vanaf de galerijen.

Het “museum van Yvette” is piepklein, eigenlijk zijn het maar 2 vitrinekasten. Yvette koos gebruiksvoorwerpen die met eten te maken hebben. Het zijn meest kleine voorwerpen, bijvoorbeeld een duobeker voor wijn, een grote rasp en deze mooi bewerkte  sambalwrijver uit Java (foto).

Hiernaast is er gelukkig nog veel meer te zien. Ik wandelde door de vrolijke “Fashion Cities Africa” met mode uit Nairobi, Johannesburg en Casablanca. Hele verschillende stijlen. Grappig detail: mode gemaakt van tweedehands kleding uit Europa. Ik wierp een blik op de waxstoffen, van Vlisco uit Helmond, maar razend populair in West Afrika. Te horen waren populaire radiostations uit deze steden.

De tentoonstelling “Body Art” was fascinerend. Over lichaamsversiering, piercings, bodypainting, tatoeages. In alle tijden en culturen, maar met heel verschillende betekenis. Bevrijding, trots, spiritueel, teken van de clan enz. enz. Er is ontzettend veel te zien: beelden, foto’s, oude filmpjes, moderne video-interviews.

Tussendoor at ik lekkere Thaise kokossoep in het Tropenrestaurant. Een leuk restaurant met ’s zomers een fijn terras met uitzicht op de tuin. Ook bereikbaar vanuit het Oosterpark.

Toen ik weer buiten kwam regende het niet meer en liep ik door een zonnig Oosterpark terug naar het station.

Het museum van Yvette is het laatste in een serie “Museum Van”. Na 7 januari nog te zien in Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. Dit zijn de twee musea waarmee Tropenmuseum een samenwerkingsverband heeft, sinds het een paar jaar geleden op het punt stond te verdwijnen. Ik ben blij dat deze collectie in dit bijzondere gebouw er nog steeds is.

Meer over Tropenmuseum Amsterdam: hier

Meer over Museum Van: www.museumvan.nl

 

Advertenties

2 gedachten over “Museum van Yvette

    1. Ik kan het je aanbevelen. Een museumkaart helpt natuurlijk wel. Ik kwam er vroeger al, toen was de vaste collectie uitgebreider (dacht ik).Maar nu met die wisselende tentoonstelling over een bepaald onderwerp is het nog steeds de moeite waard. Ik ben benieuwd of je er eens aan toe komt. Groetjes,Stien

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.