Winterse broccoli (Brassica oleracea botrytis)

Dit voorjaar zaaide ik paarse broccoli; zaadjes die ik had meegebracht uit Japan. Ze groeiden uit tot flinke planten. Maar er kwam geen kooltje in. Het leek wel of al hun groeikracht in de hoogte ging. Ik besloot om ze toch te laten staan. Misschien was het de tweejarige soort. De tekst op het pakje zaad is in het Japans, dus alles was mogelijk. Die tweejarige soort heet winterbroccoli. Deze soort vormt pas kooltjes na de winter, in het volgende voorjaar. Zomerbroccoli kun je zaaien, planten en oogsten in het zelfde jaar.

En nu, verrassing, midden in de winterse kou zitter er piepkleine kooltjes in. Ze lijken wel wat op de aspergebroccoli. Een kruising van broccoli met een Japanse koolsoort; in Japan heet het bimi. Maar op de website van Vreekens Zaden wordt aspergebroccoli juist een oude soort genoemd. Beetje verwarrend: is het nu een oude herontdekte soort of een nieuwe kruising?

Het zijn geen grote kooltjes en wat weinig voor een maaltje. Broccolisoep is natuurlijk een mogelijkheid; je kunt vrijwel overal soep van maken. In een antiverspillingskookboek zag ik een recept voor pesto van broccolistelen. Maar ja, ik heb nog pesto (van oostindische kers) in mijn vriesvakje. Wat zou ik er eens mee doen?

Ik koos voor roerbakken. Zo kon ik de smaak het beste proeven. Ik roerbakte ze met kastanjechampignons en een klein beetje chilisaus. Helaas, ze smaken niet naar asperges. En hoewel ik de stelen eerst nog had gekookt, bleven ze hard. Geen succesrecept dus. Ik was blij dat ik er wortelsalade bij had gemaakt.

Mijn conclusie: waarschijnlijk is het toch gewoon de tweejarige winterbroccoli die vroeg is, omdat het een Japanse soort is. Net als de Hamamelis, ook een Japanse plant, die bloeit bij ons ook in de winter (januari) al op kaal hout. Maar in Japan bloeit hij gewoon in het voorjaar als hij al in het blad staat.

Volgende keer kan ik er beter soep van maken.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.