Mijn groene schriftje

Januari is de tijd van plannen voor de moestuin. Voortdurend registreer ik of iets wel of niet een succes is. Of ik iets een volgende keer anders moet doen. Ideetjes: volgende keer wil ik eens dit of dat…. Dat schijf ik dan in mijn tuinschriftje. Ik begon ermee in 1998, toen ik begon met een moestuintje in mijn achtertuin. Nu is het schriftje vol. Terugbladerend zie ik mijn krabbels en schetsjes. Tuinieren is vooral trial-and-error.

In 1998: lees ik “hopplantje verplaatsen tegen de nieuwe schutting”. Nou dat heb ik geweten! Dat hopplantje woekerde als een gek! In 1999: groenbemesten met lupines. Niks van terechtgekomen; niet gedaan of niet opgekomen? En”lavas achterin zetten, wordt veel te groot”. De lavas staat inmiddels toch weer voorin, ik houd hem nu compact. In 2000: “rozemarijn in pot; dan kan hij ’s winters naar binnen, de grond wordt veel te nat”. Dat was ik later weer vergeten, want in 2015 plantte ik toch weer rozemarijn in de volle grond, die in 2016 al weer verdwenen was. Ook in 2000: lavendel scheuren en inkorten. Zou ik wel weer eens moeten doen.

In 2001: “volgend jaar groene asperges proberen”. Is er nooit van gekomen. Op 2 februari 2002 zaaide ik spinazie en tuinbonen. De tuinbonen gingen goed, als opvolger probeerde ik worteltjes. De spinazie komt in het overzichtje niet meer voor. In dat jaar zaaide ik voor het eerst oostindische kers; dat is nu niet meer nodig. Integendeel: elk voorjaar ben ik druk met zaailingen uit de grond trekken. In 2003 plantte ik knoflook, dat ging best goed. In 2005 en 2006 plantte ik ze weer. Die laatste keer heb ik niet alles geoogst en nog steeds komt er wat op, daarvan eet ik het bladgroen. Lijkt een beetje op scherpe bieslook. Ook in 2003 lees ik: spinazie niet opgekomen.

In 2004 kreeg ik een stek van de Japanse wijnbes; die staat nog steeds op dezelfde plek tegen de schutting. Op 5 mei schreef ik: “bonen gelegd; eind mei nog eens bonen gelegd; half juni bijgezaaid”.  In het najaar van 2004 maakte ik een nieuw aardbeienbed.

In 2005 noteerde ik “weinig gedaan vanwege tijdelijke verhuizing”. April 2006 begon ik met frisse moed te zaaien: artisjok, (mislukt); afrikaantjes en leeuwenbekjes (mislukt) zonnebloemen in volle grond (mislukt). Ook zaaide ik dat jaar weer spinazie (mislukt); dat was definitief de laatste keer. Te moeilijk, snijbiet is een goed alternatief. Ook in 2006 pootte ik een paar aardperen, ze staan er nog steeds en komen elk jaar terug.

In 2007 bestelde ik: stokkievitsbonen, tuinbonen, courgette “black beauty”, mesclun, ananaskers en “Stuttgarter riesen” uien.  Op 4 febr. legde ik tuinbonen (“opgevreten door slakken; 31-03 opnieuw”). Het was een goed jaar voor de pompoenen; ze deden het zo goed dat ik ze via de waslijn naar de schutting kon leiden, zodat ze vol in de zon hingen. Die ananaskers was een succes. Onooglijke bloempjes, maar de vruchtjes zijn sierlijk en lekker. Hij zaaide zich ook nog een paar jaar uit. Dat jaar probeerde ik opnieuw -tevergeefs- artisjokken.

In 2008 kreeg ik zaad van de akelei; een mooie aanwinst in het voorjaar; ze zijn er nog steeds. In 2009 zette ik de aardbeien weer op een andere plek. Om aardbeien gezond te houden is het nodig ze om de 4-5 jaar op een andere plek te zetten; aangevuld met verse planten. Ik zette er vergeetmenietjes tussen. Volgens mijn schriftje had ik toen ook “boontjes uit Engeland”, herinner ik me niets meer van; lees ook niet hoe ze het gedaan hebben.

In 2010 noteerde ik “koriander op tijd afknippen, want de bloei gaat erg ten koste van het blad”. En “geen spitskool meer, vanwege de slechte bewaarmogelijkheid, in plaats daarvan prei zetten”. Maar blijkens het schetsje koos ik voor spruiten. In 2011 noteerde ik opnieuw “prei proberen”.

In 2012 liet ik kapucijners door de Japanse wijnbes groeien. Ik had daar een romantisch beeld bij, de struik als natuurlijk klimrek, zodat de kapucijners niet omvallen. Jammer dat de doorns iets te scherp waren voor de zachte uitlopers van de kapucijners. Het ging  wel goed, maar was toch niet voor herhaling vatbaar.

In 2013 probeerde ik weer eens worteltjes, niet in de volle grond, maar in een grote tas. En dat bleek te werken! De laatste jaren zaai ik ze in een grote bloempot. Voor het eerst zaaide ik pastinaken; er kwam er één op. In 2014 verplantte ik de rabarber naar een plek die natter is en meer schaduw heeft. Hij heeft het daar een paar jaar moeilijk gehad, maar lijkt het te redden.

In 2015 zette ik sperziebonen en kievitsbonen samen aan een rij stokken. Bleek te lastig om in een vroeg stadium de beide soorten uit elkaar te houden. Ze beginnen allebei groen, maar kievitsbonen moeten veel langer blijven hangen en kleuren pas later rood. In 2016 kreeg ik aubergineplantjes, die ik in fijne grote bloempotten (ook gekregen) zette. Ze deden het fantastisch. Ik zaaide opnieuw pastinaken en met succes! Ook de meiraapjes, die ik voor het eerst probeerde, deden het goed.

Zo door de jaren heen heb ik veel geleerd. Op schetsjes zie ik, wat waar stond en hoe het er deed. Want wisselteelt is nuttig en nodig, maar in zo’n kleine tuin zijn de roulatiemogelijkheden zeer beperkt. Dan zit er niets anders op dan sommige groenten een (paar) jaar over te slaan.

Over 2017 heb ik al genoeg geschreven en wie weet wat 2018 in petto heeft? Ik heb al een nieuw schriftje.

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Mijn groene schriftje

  1. Dag Stien,
    Ik heb ook zo’n opschrijfboek van Marjolein Bastin over de tuin. Gekregen van mijn broer die er niets mee deed. En die had het weer gekregen van een oude tante die mij niet zo aardig vindt (anders had ze het direct aan mij gegeven ;-))
    Ik ben nog steeds mijn siertuin aan het aanleggen achter het huis. Dus meestal schrijf ik daarin op wat ik het volgend jaar wil veranderen (lees: verbeteren) in de beplanting. Als ik dat niet opschrijf vergeet ik het grootste deel weer van die plannen.
    Altijd leuk, dat plannen voor de tuin in deze tijd van het jaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.