Witte kornoelje (Cornus alba)

Eind december maakte ik een “kerstboeket” met takken uit de tuin: hulst en witte kornoelje. Ertussen zette ik rode lelies, het was een feestelijk boeket met de rode besjes van de hulst en de rode takken van de witte kornoelje.

Witte kornoelje is een aardige struik met witte bloemen, die later zwarte bessen worden. Echt bijzonder wordt hij pas in de winter. Dan verkleuren de takken naar helderrood, wat heel mooi stond in mijn kerstboeket.

Nu is het januari, de lelies zijn allang uitgebloeid. Hoog tijd om ook de rest op te ruimen, dacht ik. Maar, de witte kornoelje had een verrassing voor me. De rode takken zijn uitgelopen en hebben kleine groene blaadjes gekregen. Zulk pril groen, dat kan ik niet weggooien!

Zodat er nu naast mijn pasgekochte hyacintenbollen twee vaasjes vol lenteachtige takjes staan. Sommige takjes hebben wortels gemaakt en kunnen later in de grond gestopt worden om uiteindelijk uit te groeien tot nieuwe struikjes. Ik heb niet zoveel plaats voor nog meer struiken. Dus als je het wil uitproberen, laat maar weten.

Witte kornoelje is een sterke struik, hij komt oorspronkelijk uit Siberië en kan dus wel tegen een beetje winterweer. Er zijn trouwens heel veel kornoeljesoorten met heel verschillende eigenschappen. En verwarrende namen: je hebt de gele kornoelje, die bloeit geel, de witte kornoelje bloeit wit en je hebt de rode kornoelje die bloeit…..ook wit, maar met kleinere bloemetjes dan de witte. De rode heet in het Latijn Cornus sanguinea (wat bloedrood betekent). Dat rode slaat dan op de herfstkleur van het blad en hij krijgt ook rode takken.

Deze zomer zag ik een Cornus Canadenis, dat is een lage kruipend plant, met weer heel andere, witte bloemen. (foto  links)

    

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Witte kornoelje (Cornus alba)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.