Wintergasten en een blijver

Zwanen, bezoek uit het hoge noorden

In de winter zijn er veel meer zwanen in ons land dan ’s zomers. Je kunt ze nu in grote groepen zien; in het water of grazend in een weiland. Terwijl veel vogels ’s winters vertrekken naar het warme zuiden, zijn er ook vogels die het bij ons al een stuk aangenamer vinden en hier komen overwinteren. Zo’n wintergast is de zwaan, ze zijn hier tussen oktober en maart.

Drie soorten 

Wie gewoon hier blijft is onze eigen, inheemse knobbelzwaan (cygnus olor). De knobbelzwaan leeft ook ’s zomers in ons land. Je herkent hem aan zijn oranje snavel met zwarte knobbel. Hij wordt ook wel gehouden voor het dons. Een paar jaar geleden was er veel ophef over de zgn. zwanendrifters. Handelaren die zwanen kortwieken zodat ze niet weg kunnen. Later komen ze terug om de zwanen te vangen voor het dons. Dit gebeurt allemaal niet zachtzinnig. Tot voor twee jaar kon je er een vergunning voor krijgen, maar vanaf zomer 2016 is het zwanendriften verboden. Het kortwieken (“leewieken”  genoemd) is vanaf dit jaar ook verboden.

 

Vanuit het hoge noorden,  langs de Barentszee en uit IJsland komt de wilde zwaan (cygnus cygnus). Hij is even groot als de knobbelzwaan, maar hij heeft een gele snavel en geen knobbel. Ik las ook ergens dat hij zijn hals wat rechter zou houden, maar mijn vogelgids zegt daar niets over.  Het is de enige soort zwaan die in IJsland voorkomt. Toen ik er in de zomer was, was heb ik hem daar gezien.

Uit Scandinavië en Rusland komt de kleine zwaan (cygnus colombianus) bij ons op bezoek. De naam zegt het al: hij is kleiner dan de knobbelzwaan en de wilde zwaan.

Er zwemmen ook bruine zwanen tussen, dat zijn de jongen. Denk aan het verhaal van het lelijke jonge eendje…..

 

Het was natuurlijk heel erg leuk geweest als ik een paar van die overwinteraars op de foto had. Maar helaas, voor zover ik het kan zien, zijn het allemaal knobbelzwanen. Soms dacht ik nog even: ha, rechte hals! Maar nee, toch een zwarte knobbel. Maar als je ze onderweg tegenkomt, dan weet je waar je op moet letten. Natuurlijk hoor ik het graag als je een wilde of kleine zwaan hebt gespot.

Deze zwanen zag ik bij Leusden.

Lees hier over het verbod op zwanendriften

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.