Oude hortus Utrecht

Update:

In februari schreef ik dat de oude Hortus zou sluiten wegens verbouwing. Hij blijkt nu, april 2018, nog steeds open en er is nu een bloeiende zakdoekjesboom te zien(Davidia involucrata). Met dank aan Suzanne voor de tip! Verbouwing is uitgesteld omdat er een monumentenstatus voor het gebouw is aangevraagd. En dan moet verbouwing aan andere eisen voldoen. Maar voorlopig kun je er nog gewoon terecht.

In de binnenstad van Utrecht, achter het universiteitsmuseum, ligt de oude hortus. Een mooie stilteplek midden in de stad. Het was  alweer even geleden dat ik er was, maar deze maand wilde ik er nog even heen. Want vanaf 5 maart a.s. gaat de tuin ruim een jaar dicht. Het universiteitsmuseum gaat ingrijpend verbouwen en de hortus wordt meteen meegenomen. Zo moet de kas een nieuw dak krijgen. En er komt vanaf de straat meer zicht op de tuin. Daarmee is de oude hortus misschien straks niet meer “een goed bewaard geheim” in de stad.

De oude hortus werd in 1723 op de huidige plaats aangelegd. Een deel van de tuin was bestemd voor onderricht aan de apothekersopleiding. Er is nog steeds een kruidentuin. Vanaf ongeveer 1850 veranderde de opzet, er werd veel onderzoek gedaan naar plantensystemen en er werden practicaruimtes bijgebouwd. In 1963 werd de hortus overgeplaatst naar Fort Hoofddijk, vlakbij de nieuwe Uithof. De oude hortus werd ontmanteld en raakte in verval. In de jaren ’90 namen buurtbewoners het initiatief om de oude hortus te herstellen. De tuin heeft nu een kas en twee oranjerieën. De kleine oranjerie is nog in gebruik voor het overwinteren van (citrus)planten. In de grote zit het “Ginkgo-café”. In de tuin staat een oude ginkgo, die nu natuurlijk nog kaal was. Het is geen grote tuin, maar door slingerpaadjes lijkt hij ruim. Er loopt ook altijd  minstens één kat rond, die vanuit de aanliggende huizen komt buurten.

 

stinsenplanten: winterakoniet (Eranthis) met krokus en dwergiris (Iris Reticulata)

Het is nog vroeg in het jaar, toch bloeit er al van alles. Ik zag helleborus, toverhazelaar en winterjasmijn en verschillende stinsenplanten. En, ik kon mijn ogen en neus nauwelijks geloven, er bloeide een kamperfoelie.

de vroegbloeiende kamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

De oude hortus is nog open tot 4 maart a.s. In het weekend van 24/25 februari zijn er allerlei activiteiten: op zaterdag een stekjesmarkt en op zondag muziek in de oranjerie en poëzie van Ingmar Heytze. Gratis toegang met museumjaarkaart. Bij de koffie kan ik de wortelcake aanbevelen.

Ik ben erg benieuwd hoe de nieuwe oude hortus er uit zal zien. Ik ga dat volgend jaar bekijken en zal er verslag van uitbrengen. Beloofd. De planning is nu dat de tuin in het voorjaar van 2019 weer open gaat. Gelukkig gaan de botanische tuinen in de Uithof op 1 maart a.s. weer open.

het programma voor het weekend 24/25 februari 2018.

Advertenties

5 gedachten over “Oude hortus Utrecht

  1. Ik was er gisteren om de bloeiende zakdoekjesboom te zien (aanrader!) en te lunchen in het museumcafé Ginkgo. De verbouwing van de hortus en het museum is weer uitgesteld. We kunnen dus nog even genieten van dit verborgen pareltje.

    Like

  2. Serieus? Daar wist ik niks van! Ik had wel gehoord over bezwaren, maar ik dacht dat het al besloten was. Zo spraken de medewerkers er ook al over. Bedankt voor je bericht, Suzanne.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.