Klokjes, klokjes, lenteboden

Februari, langzamerhand steken de eerste bloemetjes hun kopjes boven de grond. Als eerste en meest bekende:

Het sneeuwklokje

Vrijwel iedereen kent het sneeuwklokje (Galanthus). Niet iedereen weet dat er ontzettend veel soorten sneeuwklokjes zijn. Kwekerijen, als de Boschoeve in Wolfsheze, maar ook het Arboretum Kalmthout hebben nu sneeuwklokjesshows. Voor de echte liefhebbers, de “galantofielen”, zijn er sneeuwklokjesreizen naar Engeland. Engeland, waar tuinen tot kunst zijn verheven en tuinieren een lifstyle is. Engeland, waar keurige ladies elkaar te lijf gaan om juist die ene, bijzondere sneeuwklokjesvariëteit te bemachtigen. Zo’n reisje zou ik nog wel eens willen maken, niet zozeer vanwege de sneeuwklokjes, maar vooral vanwege die meppende dames…..

 

Het lenteklokje

Tegelijk met het sneeuwklokje bloeit nog een ander klokje. Ook wit, veel minder bekend, maar minstens zo mooi: het lenteklokje (Leucojum vernum) Tot voor een paar jaar kende ik het eigenlijk niet. Maar sinds de dag dat ik het leerde kennen, ben ik een beetje verliefd geworden op het lenteklokje.

Als je goed kijkt, zie je duidelijk de verschillen met het sneeuwklokje. Het loof van het lenteklokje is glimmend frisgroen, dat van het sneeuwklokje is doffer en neigt naar blauwgroen. Het bloemetje van het lenteklokje heeft altijd groene puntjes (zie bovenste foto). Het verschil is goed te zien op deze foto waar ze samen op staan.

 

 

Het zomerklokje

Jawel, ik ga nog even door: als het lenteklokje is uitgebloeid, ongeveer in maart/april, verschijnt het zomerklokje (Leucojum aestivum) Het is groter dan het lenteklokje, maar lijkt er sprekend op. Er is nog een verschil: het lenteklokje bloeit met een of hooguit twee bloemen per steel; het zomerklokje heeft meer bloemen per steel. Ik citeer nu van de website van De Warande (dè kwekerij voor stinsenplanten). Want het verschil van die bloemen per steel wist ik ook nog niet. Zo leer ik elke keer wat bij.

 

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Klokjes, klokjes, lenteboden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.