Op zeehondensafari

De zeehonden zijn terug

Bij zeehonden denk je al snel aan de Wadden. Weinig mensen weten dat er ook zeehonden leven in de Oosterschelde. In een oud fotoboek over de Oosterschelde (uit de jaren 70) las ik nog dat “de zeehond helaas geheel uit de Oosterschelde is verdwenen”. Maar de Oosterschelde is een Nationaal Park geworden en de zeehonden zijn terug.

Nationaal Park Oosterschelde

In mei 2002 werd het natuurgebied Oosterschelde een Nationaal Park, het grootste van Nederland (370 km²) en vrijwel geheel buitendijks. Dat is winst voor de natuur. Er zijn prachtige stukken schorren en slikken ontstaan, broedplaatsen voor vogels die daar door de rijkdom aan vis en schelpdieren voldoende voedsel vinden. Nadeel is dat de mens niet meer zomaar overal in mag. Mosselen en krukels (alikruiken) rapen, kan op bepaalde stukken, alleen voor eigen gebruik. Zomaar een maaltje zeekraal of lamsoor plukken ook. Afgezien van enkele vergunninghouders. Maar waarschijnlijk was dit alles toch al niet meer mogelijk geweest, omdat het dan vrijwel verdwenen zou zijn. Op de website van het park staat precies wat, waar en wanneer je mag plukken of rapen. Tegelijkertijd zijn er meer fiets- en wandelpaden aangelegd zodat je langs de grenzen van het gebied toch veel kunt zien. Zo is er rondom het eiland Tholen een buitendijks fietspad gemaakt, het is nog niet helemaal klaar, maar je komt al een heel eind. Bij helder weer kun je heel ver over het water kijken.

Op zeehondensafari

Nu de zeehonden terug zijn, kun je vanuit verschillende plaatsen (Bruinisse, Sint Annaland, Vrouwenpolder, Zierikzee) een zeehondensafari maken. Vorig jaar heb ik dat gedaan en omdat het seizoen weer begint, leek het me leuk om er nu wat over te vertellen. Tijdens de zeehondensafari vaar je met een boot tot bij de zandplanten waar de zeehonden liggen te zonnen/rusten. Het zijn niet al te grote rondvaartboten met buffet en je kunt natuurlijk binnen gaan zitten. Maar dan mis je wel veel.

Ik nam een boot in de haven van Sint Annaland. We voeren langs schorren en dijken met huisjes en een kerktoren, langs vispercelen, hangende mossels en zeilboten. En dan, op de zandplaten even voor de Oosterscheldebrug, daar lagen ze, de zeehonden. En zoveel! Ik had niet verwacht dat het er zoveel zouden zijn. Er werd dringend gevraagd om stil te zijn en niet te gaan roepen. Dan blijven ze gewoon liggen als je er langs vaart. Zeehonden kunnen niet goed zien, maar hebben een heel erg goed gehoor. Als ze schrikken, duiken ze onder water. We kwamen niet al te dichtbij en mijn foto’s zijn dan ook niet supergoed, maar ik wil er toch een paar laten zien. 

Twee soorten

Er leven 2 soorten zeehonden in de Oosterschelde. De gewone (bruine) zeehond (Phoca vitulina) en de grijze zeehond (Halichorus grypus) die wat groter is. Er zijn nog wel een paar verschillen: de grijze zeehond heeft een plattere kop en is minder schuw. De gewone zeehond krijgt jongen in mei/juni, de jongen kunnen direct na de geboorte zwemmen. De jongen van de grijze zeehond worden in de winter geboren en ze omdat ze eerst een vacht hebben kunnen ze niet gelijk zwemmen. Zeehonden hebben iets aandoenlijks door die ronde kop met die grote ogen en die logge vormeloze lijven. Maar in het water zijn ze snel en wendbaar. En vergis je niet: ze zijn beslist niet aaibaar! De grijze zeehond is het grootste roofdier van de Oosterschelde. 

Meer over Nationaal Park Oosterschelde

Op zeehondensafari kan vanaf maart. Voor de vertrektijden, plaatsen en prijzen zie de website van Nationaal Park Oosterschelde, informeer bij VVV Zeeland of  kijk hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.