Het is weer begonnen!

De winter was lang, te lang, donker en koud. De kou zat in de grond en in mijn lijf. Het leek alsof er nooit meer iets anders zou zijn. Maar langzaamaan zit er lente in de lucht en is de grond zacht geworden.

Dat betekent dat het tuinseizoen weer is begonnen. Dit jaar ben ik er extra blij mee. De terugkeer van de lente, de eerste tuinklus zodra de vorst uit de grond is: het spitten van de grond. Altijd fijn om te doen. Met elke schep grond voel ik ook mezelf ontdooien.

Langs de rand van de schutting staan vrolijke gele narcisjes te bloeien. Narcissus tete-à-tete; zo heten ze omdat er vaak twee bloempjes aan een steel staan. Iedereen kent ze, want je kunt ze echt overal kopen, voor bijna niks, bij de supermarkt, bij het tuincentrum, op de markt. Potjes voor in huis. Als ze uitgebloeid zijn, zet je ze in de tuin, en het volgend jaar bloeien ze weer net zo mooi. Wel het blad laten zitten tot het afsterft, daar maakt de plant voedsel mee voor volgend jaar.

“Rotgrond bestaat niet”

zo heet het nieuwe boek van Gerbrand Bakker. Ik kocht het omdat vandaag de boekenweek begonnen is. Ik las alvast het eerste hoofdstuk en ik was meteen verkocht. Het gaat over de tuin van Derek Jarman. Een tuin op een onmogelijk plek, maar toch een tuin waar de eigenaar van hield. “Meer dan een voor bioscoopbezoekers aangename, fijne,mooie film maken, wilde Jarman zich uiten, zijn gevoelens en gedachten duidelijk maken,misschien wel voornamelijk voor zichzelf. Precies dat heeft hij gedaan in de tuin rondom Prospect Cottage in Dungeness. Is dat altijd zo? Zal een tuin altijd de aard van een tuinier weerspiegelen?”

Ik vind dat daar wel iets in zit. Je stopt zoveel van jezelf in een tuin. Dat moet wel te zien zijn. Zelfs in heel formele tuinen zit iets persoonlijks. Ik hoop jullie daar ook het komende tuinjaar weer in te laten delen.

Het is weer begonnen!

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Het is weer begonnen!

  1. Dag Stien, ja laat het tuinseizoen nu maar ‘los’ gaan. Ik zit niet te wachten op nog zo’n hevige, late vorstperiode. Ik zie in mijn tuin dat alles een opdonder heeft gehad hierdoor, maar dat veel zich ook weer snel herstelt door regen en hogere temperaturen.

    Like

    1. Ja, die vorst van de afgelopen weken hakte er wel in; ik zie het vooral aan de aardbeienplanten. Die zien er slecht uit. Dat trekt nog wel bij, maar ik denk wel dat ik late aardbeien heb dit jaar.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.