Lente in de Overtuin

   

Regelmatig fiets ik van Zutphen naar Vorden. Dat kun je langs verschillende routes doen. Vorige week fietste ik via Warnsveld,  een dorp met een oude dorpskern. Tegenover de kerk ligt, een beetje verstopt, buitenplaats Welgelegen, een herenhuis met een historische tuin. Huize Welgelegen heeft al veel bestemmingen gehad: een herberg, een meisjeskostschool, een woonhuis en op dit moment zit er een woonzorgcentrum in.

De tuin is 1 hectare groot en in 1832 aangelegd in Engelse landschapsstijl: slingerende paadjes, bijzondere bomen en hier en daar zitjes. Later is de tuin uitgebreid met een moestuin.

Toen ik er langs fietste zag ik eerst de gele kornoelje in bloei (Cornus Mas) en toen een bordje “tuin open”.  Ik besloot even te gaan kijken. De tuin was al in lentesfeer. Veel sneeuwklokjes, akonietjes, krokussen, verschillende soorten helleborus  en kleine witte cyclamen (Cyclamen coum sp. album).

 

Het was leuk om er even rond te lopen, ook al was een groot deel van de tuin nog kaal. Elke keer is het weer fijn om die eerste lentebloemen te zien. Bescheiden, klein, een beetje verscholen dicht bij de grond. Maar ze staan er wel en ze trotseren kou en regen.

Achter een van de  ramen zat een mevrouw warm ingepakt in een dekentje. Zat ze zomaar wat te dutten?  Of genoot ze van het uitzicht? Ik hoop het laatste, want wat is het fijn als je op zo’n mooie tuin kunt uitkijken naar de sneeuwklokjes, de gele hamamelis en de krokussen.

De tuin kreeg de naam”Overtuin” rond 1897 toen de twee zussen Verloren van Themaat de tuin uitbreidden met o.a. fruitbomen. De ene zus woonde in het huis naast de kerk, de andere aan de overkant, in huize Welgelegen. En daar was dus de “Overtuin”.

De Overtuin in Warnsveld is één of twee keer per maand open, meestal op zondag. Kijk hier voor de openingstijden.

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Lente in de Overtuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.