21 maart, lente en verkiezingen

Ik heb lang zitten denken over een titel. 21 Maart, begin van de lente, gemeenteraadsverkiezingen en dag van het afgeschafte referendum. “Elke stem telt”, te cliché en ik ben geen politica. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”. Nog erger cliché. En bovendien het gedicht van Gorter waarvan dit de eerste regel is, heet “Mei”. Dat is het nog lang niet.

21 maart dus, dag van de lente en de verkiezingen

In mijn blog “terug- en vooruit kijken” noemde ik al: 2018, jaar van het culturele erfgoed. En dat ik er af en toe aandacht aan ga besteden. Daar hoef ik niet ver voor te gaan, Amersfoort heeft veel monumenten. Vandaag heb ik gestemd in een stukje Amersfoorts cultureel erfgoed:

Hofje De Armen De Poth

Het oudste deel van dit hofje is uit 1450. Toen woonde hier de Broederschap van de Heilige Geest, die ook wel de Pothbroeders genoemd werden naar het terrein de Pothof of De Poth. Het hofje bood onderdak aan behoeftigen en daklozen. En er werden pestlijders verpleegd, dat deden de broeders dan weer niet zelf. Daarvoor hadden ze de Celzusters, die in de buurt woonden.

Het stembureau zat in de oude bakkerij. Hier werden vroeger broden gebakken voor uitdelingen. Die uitdelingen eindigden overigens pas in 1962. Voor hofjesbewoners ging het nog even door tot 1975.

Hof je De Armen de Poth wordt nog steeds bewoond en is vrij toegankelijk. Op het terrein staat een kapel, waar af en toe een concert is. Er is een “toonhuisje”, waar je even binnen kunt kijken en wat is het klein. Je moet beslist flink “ontspullen” voor je er in trekt. Veel huisjes hebben een tuintje voor de deur.

Lees meer of breng een virtueel bezoek: hofje De Armen de Poth

De tuintjes in de zomer

Wat ik gestemd heb? Dat is geheim, wel op een vrouw. Niet omdat vrouwen het bij voorbaat beter doen, maar voor de balans. En laat nu de lente maar beginnen.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.