Hebban olla vogala

“Hebban olla vogala nestas hagunnan 
hinase hic ende thu
wat unbidan we nu”

Deze regels staan bekend als de eerste geschreven Nederlandse tekstregels; ze dateren uit omstreeks 1100, gevonden in de abdij van Rochester in Kent. De regels gaan over vogels die nesten maken. Of over een monnik die een liefdesnestje wil maken. Het meest waarschijnlijk is dat ze afkomstig zijn uit een of ander volksliedje. Dat ze opgeschreven zijn door een monnik die handschriften kopieerde en deze regels neerschreef om zijn pen/ganzenveer te proberen. Er wordt intussen aan getwijfeld of dit wel de oudste tekst is, er zijn tekstfragmenten gevonden die misschien nog ouder zijn. Wat vrijwel vaststaat is dat het van van een monnik is, want dat waren de schrijvers in die tijd. Blijkbaar had deze monnik een moeilijk handschrift, want in verschillende boeken kom je kleine verschillen in de schrijfwijze tegen.  Je herkent het bijna niet als Nederlands omdat onze taal zich enorm ontwikkeld heeft de afgelopen eeuwen.

Ook anno 2018 is het weer de tijd van vogels die met nesten begonnen zijn.

Dit is het nest van een meerkoet. De meerkoet heeft een witte snavel in tegenstelling tot het het waterhoentje. Zo kun je ze gemakkelijk uit elkaar houden, want behalve die snavel lijken ze behoorlijk op elkaar. De eerste foto is van een fuut op het nest. De futen met hun grappige kuifje zijn toch wel mijn favoriet. Ze maken drijvende nesten en als hun jongen nog klein zijn, nemen ze ze gewoon mee op hun rug. Zoekend naar eten duiken ze lang onder water om heel erg anders weer boven te komen. Voor futen stap ik even van mijn fiets af; ze maken me vrolijk.

Ik hoop dat jullie onderweg ook eens naar nesten kijken. Het is vaak verrassend wat er allemaal gebruikt wordt als nestmateriaal. Vooral meerkoeten en waterhoentjes zijn heel vindingrijk. Ze pakken alles wat ze vinden. Ook stukjes karton en plastic.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.