Asclepias tuberosa

Een naam als een Griekse wijsgeer.

Tijdens een bezoek aan de Vlinderhof in september vorig jaar zag ik deze plant met zijn bijzondere zaaddozen staan. Eigenlijk zijn het meer rechtopstaande peulen. Eerder in juni had ik hem niet gezien, toen overheersten roze en paars. Ik kende de plant niet. Nou zegt dat niet zoveel. Maar de vriend met wie ik er was kende hem ook niet en dat zegt wel wat. We zochten de plant op het beplantingsschema. Dat vind ik echt een heel goede service van de Vlinderhof. Er staat een bord met een beplantingsschema waardoor je precies ziet wat waar staat. Ook op hun website hebben ze  zo’n plattegrond staan. Het was de

Asclepias tuberosa 

Bij “tuberosa” weet je dat de plant knollen heeft. Zie bijv. ook de Helianthus tuberosus (zonnebloem met knollen dwz de aardpeer) En Asclepias, de naam die doet denken aan de Griekse wijsgeer? Die is afgeleid van Asklepius, een Griekse halfgod voor geneeskunst en vooral medicijnen. (Daar komt ook het woord esculaap vandaan.) Er werden nl. geneeskrachtige eigenschappen toegedacht aan de knollen van deze plant.

Voordat die bijzondere zaaddozen te zien zijn, bloeit de plant met oranje bloemschermen. Er zijn niet zoveel oranje bloeiers. Ja, je hebt goudsbloemen en afrikaantjes en nog wel een paar planten. Ik heb oranje crocosmia’s. Maar het is geen populaire, “makkelijke” kleur voor de tuin. Je moet deze plant niet kiezen als je veilig “ton-sur-ton” tuiniert. (Hoewel, er zijn ook andere Asclepiassoorten die wit of roze bloeien.)  Je hebt een beetje lef nodig voor zo’n vrolijke kleur. 

De Asclepias komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt ook Amerikaanse zijdeplant of knolzijdeplant genoemd. Hij heeft vrij droge luchtige grond nodig. De plantenstelen zijn behaard, een teken dat de plant tegen droogte kan. Die haren kunnen soms huidirritatie geven. Vlinders en bijen houden van de plant, en helaas, ook slakken schijnen er dol op te zijn. De bloeitijd is eind juni tot begin september. Ook de zaaddozen die daarna komen hebben grote sierwaarde.

Onbekend maakt onbemind?

Bij de ene kweker las ik dat hij maar matig winterhard is, en bij een andere kweker dat hij tot -30C kan verdragen, mits in goed gedraineerde grond. Het is in elk geval geen groenblijver. Het feit dat het zo’n onbekende plant is zal wel een reden hebben. Misschien ligt het aan de kleur, misschien is het ook gewoon een moeilijke plant, gezien die nogal verschillende aanwijzingen. Hij houdt er bijvoorbeeld niet van om verplant te worden. Toch het proberen waard. Maar voordat het zover is kan ik altijd nog een bosje kopen bij de bloemist, want daar zag ik ze onlangs staan.

(de foto van de bloeiende Asclepias komt van de website van de Vlinderhof )

Zie ook mijn blog van vorig jaar over de Vlinderhof  of de Website Vlinderhof

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.