Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Een lieflijk plantje

In een schaduwhoekje in mijn tuin, waar veel planten het niet fijn vinden, staat het lelietje van dalen. Het is een plantje met vrij grote bladeren. Om deze tijd van het jaar bloeit het met trosjes witte, heerlijk geurende bloemetjes. Je vindt het lelietje van dalen ook wel in het bos onder de bomen.  

Het lelietje van dalen lijkt een klein bescheiden plantje. Toch zijn veel tuiniers er niet blij mee. Het is nogal een woekeraar. Onder de grond vertakken de wortelstokken zich steeds verder de tuin in. Doe je daar niets tegen, dan krijg je binnen een paar jaar een tapijt van lelietjes van dalen. In het bos is dat leuk, maar in je tuin wil je wat variatie.

In Frankrijk geef je je geliefde(n) op 1 mei een boeketje lelietjes van dalen (muguet) als symbool van liefde en vriendschap. Dit gebruik dateert al uit de Middeleeuwen, toen de meimaand nog als begin van de lente beschouwd werd. Dat zou dan weer terug te voeren zijn op voorchristelijke Keltische gebruiken. Er zijn veel middeleeuwse liedjes die de meimaand bezingen, zoals het bekende “Die winter is verganghen, ic sie des meien schijn.” 

 

Gelijkenis met daslook

Het blad lijkt erg op dat van het daslook (Allium ursinum). Dit bloeit om dezelfde tijd van het jaar en ook met witte bloemetjes, hoewel die niet heerlijk geuren en er net iets anders uitzien. Het zijn nl. geen trosjes. Daslook staat zowel in tuinen als in het bos en het woekert ook nogal. Maar daslook is een bolgewas en familie van de ui. Het blad is eetbaar. Je kunt daslookblad in een recept gebruiken in plaats van lente-uitjes. Of je kunt er daslooksoep van maken. Let op dat je de goede plant voor je hebt, want ook al lijken ze op elkaar: het lelietje van dalen is giftig; niet alleen het blad, maar alle delen van de plant. Een overduidelijke uiengeur wijst op daslook.  Tot 1 januari 2017 was daslook  in Nederland nog een beschermde plant. Over daslook blogde ik twee jaar geleden op moesblog (april 2016) zie Daslook 

daslook (Allium ursinum)

 

2 gedachten over “Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.