Tresco Abbey Garden

Stel je voor: noordwesten wind, ruwe zee en dan met de ferry van Penzance naar een van de Scilly eilanden. Warme jas, muts, sjaal, sommigen dragen zelfs handschoenen. Na 3 uur varen kom je aan op het eiland St. Mary’s. Daar stap je over in een open sloep voor het laatste stukje naar het eilandje Tresco.

Je gaat aan wal en belandt in een stenig duinlandschap met één weg van betonplaten die je dan maar volgt. Langs de weg staan vetplantjes met gele bloemen; het blijkt de hottentotvijg te zijn (Carpobrotus edullis). En dan een muur met om de hoek een ingang, je gaat naar binnen. Je bent in

Carpobrotus edullis (hottentotvijg)

Tresco Abbey Gardens

Je bent in een totaal andere wereld. Jas en sjaal kunnen weg. Palmen, yucca’s en andere subtropische planten geven je een warm welkom. Deze tuin werd vanaf 1841 stukje bij beetje aangelegd, te beginnen met een muur en bomen tegen de zeewind, die zout water meebracht, waar veel planten niet tegen kunnen. En als je nu denkt: “Wie bedenkt zoiets op deze plaats?” Het was “Augustus Smith, a young man in need of occupation.” Hij verkreeg in 1834 de Scilly eilanden met de voorwaarde dat hij verbeteringen moest aanbrengen. Hij legde een pier aan, herstelde de plaatselijk kerk en begon een tuin.

Vanaf het hoogste terras kijk je uit over zee

Voor die tuin haalde hij planten van over de hele wereld. Ook die planten zijn ooit aangevoerd met de ferry. Zo ontstond een warme luwe tuin met terrassen waar planten staan uit Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Mexico etc.

Voor het eerst zag ik de grote protea’s in het echt. (Ik kende ze alleen van de bloemist). Ik zag zoveel planten, struiken en bomen die ik nog nooit had gezien. Zittend op een bankje in de warme tuin waande ik me in een ver warm land. De rode bottlebrushbomen (Metrosideros robusta), de vele hoge blauwe Echiumbloemen (Echium x Scilloniensis) van de Canarische eilanden; bloeiende yucca’s, enorme agave’s, boomvarens, palmen, teveel om op te noemen. Er tussendoor liepen exotische vogels, die leken op fazanten. Allemaal in de open lucht.

  

Van links naar rechts: Protea compacta uit Zuid Afrika; Echium x scilloniensis Canarische eilanden; Clianthus puniceus uit Nieuw-Zeeland.

En dan te bedenken dat ze ook hier in maart nog een flinke koude periode hadden, waarbij zelfs sneeuw is gevallen. Als je goed keek, zag je wel dat er schade was van de kou. Hier en daar stonden dode bomen en zaten er gaten in de beplanting. Maar de natuur was zich alweer aan het herstellen. De tuin overleefde eerder in 1990 een orkaan. Toen was de schade enorm omdat de beschermende bomenrand omver ging en veel planten schade kregen toen ze besproeid werden door zout water dat met de storm meekwam.

Het was een bijzondere ervaring, deze tuin op deze plaats.

Advertenties

5 gedachten over “Tresco Abbey Garden

  1. Ha Stien, volgens mij zijn wij ook een keer op dit eiland geweest. kan niet anders, er was sprake van een tuin op één van de Scilly eilanden en omdat de boot vol was, hebben wij na lang beraad plaats genomen in een helicopter die ons naar dat eiland bracht. een prachtige beleving en belevenis. Groetjes, Martje Smallegange

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.