Mijn klimroos bloeit van armoe

Toen ik in dit huis kwam wonen, dat was in november, kreeg ik van een paar collega’s een klimroos, die ik naast de voordeur plantte.

Ik gaf hem speciale grond, mest en af en toe water. Het voorjaar daarna bloeide hij niet. Het volgende jaar gaf ik hem op nieuw extra grond, mest en water als het droog was. Ook dat jaar bloeide hij niet. Het volgende jaar zelfde verhaal. Toen werd ik ongeduldig.

Inmiddels was hij wel flink gegroeid. Ik knipte hem ver terug. Ik sprak hem boos toe: als je dit jaar nog niet bloeit, dan ga- je -er- uit! Verder deed ik er niets aan.

Ik weet niet wat precies de doorslag heeft gegeven: mijn boze woorden of de verwaarlozing. Maar dat jaar bloeide mijn klimroos. En het jaar daarop weer en weer.

Sinds die tijd krijgt hij elk jaar dezelfde behandeling: na de bloei knip ik hem flink terug. Mest krijgt hij maar om de paar jaar.

En elk jaar bloeit hij met volle roze trossen, die ook nog eens heerlijk ruiken.

Eén minpuntje: volgens het labeltje zou het een “doorbloeier” zijn, maar deze bloeit maar één keer, in mei/juni. Nu dus.

Er zijn vele boeken volgeschreven over de verzorging van rozen. Ik trek me er niks meer van aan: de mijne bloeit van armoe.

En o ja, dat labeltje ben ik allang kwijt; een naam heb ik niet voor mijn klimroos.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.