Het sprookje van de “lost gardens” Heligan & Trebah

De mud lady, een van de woodlandsculpturen in Heligan

Er was eens….

Het verhaal van de “lost garden” hoorde ik in verschillende varianten tijdens de tuinreis naar Cornwall. Het is een romantische verhaal en gaat ongeveer zo: iemand (well to do, gepensioneerd) koopt een landhuis op een mooie plek, ontdekt achteraf dat er een verborgen (want verwaarloosd en overwoekerd) tuin bij hoort en raakt dan zo gegrepen dat de tuin een nieuw leven krijgt. Dat is ook het verhaal van deze twee tuinen: Trebah en The lost garden of Heligan. Als een Doornroosje overwoekerd door doornen en struiken en net als Doornroosje weer wakker gekust. En anders is het toch een mooi verhaal……

Het zijn twee totaal verschillende tuinen geworden, door de ligging en de manier waarop gebruik gemaakt is van wat er al was.

Trebah

De eigenaar van deze tuin kocht een hooggelegen huis met een strandje aan de baai. Tussen strand en huis ligt de tuin. De tuin daalt af naar het strand en onderweg valt er ontzettend veel te zien. Indrukwekkend is het dal van de gunnera’s (Gunnera manicata). Deze gunnera’s waren zo hoog dat ik er onderdoor kon lopen. En dan waren ze nog niet eens volgroeid. Ertussen bloeiden honderden daslookbloemetjes. Ernaast lag een zee van blauwe hortensia’s (maar die bloeiden nog niet). Wat hoger gelegen bloeiden volop azalea’s. De tuin is rijk aan verschillende planten. Dit was de tuin waar ik de bloeiende zakdoekjesboom zag.

Het dal van de gunnera’s in Trebah

Heligan  

Deze tuin is aangelegd rondom het landhuis, waarvan je af en toe een glimp kunt zien. Bij het inrichten is gebruik gemaakt van de metalen bordjes met plantennamen die teruggevonden zijn. Zo konden veel van de oorsponkelijke soorten planten en bomen teruggeplant worden. De oude tuin is in ere hersteld met alleen planten die er vroeger ook al waren, geen nieuwe soorten.

Maar de tuin als geheel is veel groter. Er zijn verschillende “tuinkamers” gescheiden door hagen. Persoonlijk houd ik niet zo van tuinkamers, ze begrenzen de blik teveel, vind ik. Wel kun je zo makkelijk verschillende sferen maken in een tuin. In de buitenring is de woodlandgarden, met bossculpturen van hout, soms begroeid met mos. Op het terrein is ook een boerderij met varkens, geiten en kippen, wat een bepaalde levendigheid gaf. Dit samen met de woodlandgarden maakte dat ik er met veel plezier rondliep.

 

Advertenties

2 gedachten over “Het sprookje van de “lost gardens” Heligan & Trebah

    1. Ja zeker, het weer werd in de loop van de week steeds beter. Overigens zag ik vorige week tijdens een BBC-uitzending over de Chelsea Flower Show Trebah ook weer langskomen, met de gunnera’s.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.