Roze mimosa (Albizia julibrissin)

Afgelopen woensdag wandelde ik over de Wageningse berg naar arboretum Belmonte. Het was er een dorre en droge boel, zoals overal. Opeens zagen we deze boom staan. De enige boom zonder ook maar één enkel geel blaadje en met vrolijke roze pluizebollen. Wat was dit voor boom? We wisten het niet. Vast stond dat een boom die nu zo fris en groen is zeer goed tegen de droogte kan.

Thuisgekomen zocht ik het op, maar ik twijfelde nog wat. Vrijdag wist ik het zeker, toen ik een “bloeialert” kreeg van het Von Gimborn arboretum. Daar staat deze boom nu ook te bloeien. Het is een mimosasoort en hij heet Albizia julibrissin. De naam zegt het al: hij bloeit in juli. Het Von Gimborn noemt hem Roze zijdeboom, op internet vond ik ook de naam Perzische slaapboom. De boom is inheems in China, Japan, Korea, Iran, de Himalaya etc. In Nederland wordt hij aangeplant in parken. Met deze droge zomers zou je iedereen zo’n boom in zijn tuin toewensen. Hij wordt niet al te groot en is redelijk winterhard.

Nu te zien in arboretum Belmonte in Wageningen en Von Gimborn arboretum in Doorn. En vast ook wel op andere plaatsen.

 

3 gedachten over “Roze mimosa (Albizia julibrissin)

  1. Ja, wat een geweldige boom/bloem, zag hem
    Voor het eerst in Zuid-Frankrijk, nu blijkt er in een straat verderop ook een te staan. Aan het Blad herkende ik de mimosa, fijn om de hele naam te weten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.